Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Az olimpiai játékok a szabadság, a béke és a demokrácia szimbóluma. Ezért elképzelhetetlen, hogy az agresszor, aki háborút indított és folytat, részt vegyen egy ilyen eseményen – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) megbízott miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki Smer-SD felszólította a Szlovák Olimpiai és Sportbizottságot (SOŠV), hogy tegyen lépéseket az orosz és a fehérorosz sportolók támogatása érdekében.

 

Az ideiglenesen kinevezett védelmi miniszter, Jaroslav Naď (OĽANO) is negatívan ítéli meg mindkét válogatott részvételét, még abban az esetben is, ha az oroszok és a fehéroroszok semleges zászló alatt indulnának.

 

„Ha az olimpiai zászló a szabadságot és a békét szimbolizálja, akkor az Ukrajnában gyilkoló oroszok ilyen zászló alatt versenyezzenek?”

 

 hirdetes_810x300  

– tette fel a kérdést a védelmi miniszter.

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy korábban az oroszoknak az államilag ellenőrzött doppingolás miatt semleges zászló alatt kellett indulniuk az olimpián. „És most egy szintre tennénk ezeket? A doppingolást és gyilkolást?” – tett fel a kérdést Naď. Egyúttal felszólított arra, hogy az olimpiai részvétel témája az illetékes sporthatóságok hatásköre és döntése legyen, ne a politikusoké.

 

Ján Horecký megbízott oktatási miniszter elmondta, hogy csatlakozott ahhoz a javaslathoz, amelyet a brit minisztérium és a balti országok kezdeményeztek.

 

„Nem értünk egyet azzal, hogy orosz és fehérorosz sportolók részt vegyenek az olimpiai játékokon” – mondta Horecký. A döntés azonban szerinte az országos olimpiai testületé. Ugyanakkor sajnálja azokat a sportolókat is, akik készülnek és nem tudnak részt venni a versenyeken. Elmondta, hogy még az ukrán sportolók sem készülhetnek az olimpiára, mert a sportpályáik tönkrementek.

 

A szlovák oktatási miniszter támogatta az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai részvételének tilalmát

 

A parlament tagjai Richard Takáč, Dušan Galis és Viliam Záhorčák (mind Smer-SD) szerdán felhívást nyújtottak be a Szlovák Olimpiai és Sportbizottságot elnökének, Anton Siekelnek, amelyben támogatást kértek fehérorosz és sportolóknak. Az ellenzék tagjai elítélik az orosz agressziót, ugyanakkor rámutatnak, hogy a sport apolitikus, és az olimpia nem viselheti a gyűlölet, az ellenségeskedés, a tiszteletlenség vagy a diszkrimináció jeleit. Azt is kifogásolják, hogy politikusok döntsenek az országok olimpiai részvételéről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!