Nyitókép forrása:  SITA/Jana Birošová

 

Mint a felbolydult méhkas, úgy próbálnak Szlovákia mikropártjai és kevésbé ütőképes politikusai parlamenti küszöb felé mutató formációkban helyet találni. A korábbinál is nagyobb zsongást az eredményezte, hogy két felmérés is a Dzurinda-féle Modrá koalícia esélytelenségét mutatta ki.

 

A Dobrá voľba, amely nemrég még a kékekkel akart összefogni, hátat fordított Mikuláš Dzurindáéknak, Alojz Hlina és a ” Mérsékeltek” nevű (gyakorlatilag teljesen jelentéktelen) csoport pedig távozik a Dobrá voľbából. Az ok: nem értettek egyet azzal, hogy a párt együttműködési tárgyalásokba kezdett a HLAS-szal.

 

„A Mérsékeltek platformjának más elképzelései vannak arról, hogy kivel kellene együttműködni a soron következő választások során. A platform ezért megszakítja a közös párton belüli együttműködést a Dobrá voľbával”

 

közölte Hlina a Facebookon.

 hirdetes_300x300  

 

A Dobrá voľba új elnöke, Radoslav Baťo a kialakult helyzetre szintén a Facebookon reagált, ahol azt írta, hogy „nem fogja földhöz vágni magát csak azért”, mert felmerült a lehetősége, hogy a HLAS-szal tárgyaljanak

 

Baťo és a Szpuntyik V

 

Baťo nevét 2021-ben ismerhette meg szélesebb körben a nyilvánosság, mikor az év tavaszán kirobbant a Szputnyik-hisztéria a liberális kormánytagok körében, és felesége, az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet akkori igazgatója, Zuzana Baťová kétségkívül mesterkélt politikai kijelentések mentén próbálta megakadályozni a vakcina alkalmazását. Utóbb már tudjuk, hogy az orosz vakcina nem okozott például olyan problémákat, mint az AstraZeneca, de így egy ötmilliós piacot kapott meg a Von der Leyennel privát SMS-ekben egyezkedő amerikai Pfizer vállalat…

 

A lényeg, hogy Baťová férje a Szputnyik-ellenes vitából Matovič-ellenes vitát csinálva azt írta akkor a Facebookon, hogy az akkor még kormányfőként ténykedő Matovič egy „pszichopata szar”. Most (a nyugati narratíva egyik oszlopos terjesztőként) azzal indokolja Peter Pellegrinihez való közeledést, hogy meg kell akadályozni a Smer és az OĽANO újbóli kormányra kerülését.

 

A valódi ok természetesen teljesen másból fakad. A Dobrá voľba évekig 2 százalék körüli szinten tartotta magát a felméréseken, az elmúlt hónapokban azonban 1 százalék környékére süllyedt és a trend negatív.

 

A cél a progresszív kormányzás

 

Baťo nem csinál belőle titkot, hogy a fő célja egy Smer és OĽANO nélküli kormány hatalomra segítése, ami a jelenlegi lapleosztás mellett egy HLAS-ra épülő balliberális-progresszív kormány létrejöttét jelenti.

 

Baťo elismerte, hogy pártjával többször tárgyaltak Dzurinda Modrá kolaíciajával is, de a kékek inkább vallják magukat jobboldalinak. Valójában a probléma Dzurindáék harmatgyenge, 2 százalékos szereplése lehet a felméréseken, illetve az, hogy az atlantista liberálisok kvázi konkurenciát jelentenek a többi progresszív pártnak.

 

Bohózatba illő jelent volt egyébként, amikor Baťo a SME napilapnak azt fejtegette, hogy a legjobb esetben 1,4 százalékos pártja hajlandó a 20 százalékon Pellegrinivel közösködni a választáson, de csak ha a HLAS nem fog együttműködni a Smerrel.

 

A szlovák konzervatív kommentátorok már korábban felhívták a figyelmet, hogy az 5 százalék körüli és alatti preferenciazónában a liberális pártok kvázi egymást fogják felfalni azon versenyezve, hogy ki fogja adni azt a párképviselőt, akivel a HLAS majd liberális kormányt alakít.

 

Tény, hogy a HLAS egyelőre távolodni látszik a Smertől. Ugyanakkor valószínű, hogy túlzottan nem örülne liberális potenciális partnereknek sem. Ott van ugyanis az OĽANO példája, amit elsöprő 25 százalékos választási eredménye ellenére három év alatt szétziláltak a liberálisok a velük egy húron pendülő sajtóval karöltve, és mára a parlamenti küszöb közelében mérik. Pedig Igor Matovič múltja korántsem volt olyan terhes, mint a volt smeres Pellegrinié…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.