Nyitókép: SITA/WBN

 

Ha ezen a hétvégén tartanák a választásokat, akkor azt a Smer-SD nyerné a szavazatok 21,1 százalékával és 39 helyet foglalna el a parlamentben.

 

Összesen nyolc politikai párt jutna be a parlamentbe – derült ki a Polis Slovakia ügynökség által a SITA számára február 14. és 21. között végzett felmérésének eredményeiből. A felmérés során 1002, 18 év feletti válaszadót kerestek meg telefonon. A válaszadóktól azt kérdezték:

 

Ha a hétvégén parlamenti választások lennének, melyik pártra, mozgalomra vagy koalícióra szavazna?

 

 hirdetes_400x285  

Az első hármasban a Hlas és a progresszívek

 

A Smer-SD párt mögött a második helyet a Hlas-SD foglalná el, amelyre a válaszadók 17,8 százaléka szavazna, így 33 mandátumot szerezne. A harmadik helyen a Progresszív Szlovákia végezne, amely 9,2 százalékos választási nyereséggel 17 helyet foglalna el a parlamentben.

 

A Republika mozgalomra a felmérésben résztvevők 7,8 százalékára szavazna, így 14 mandátumot szerezne a parlamentben. Három politikai szubjektum egyenként 12 mandátumot szerezne, nevezetesen az OĽaNO, a KDH és az SaS.

 

A válaszadók 6,5 százaléka szavazna az OĽaNO-ra, míg a KDH és az SaS a szavazatok 6,4 százalékát szerezné meg. A Sme rodina mozgalom is bekerülne a törvényhozásba, amely 11 helyet foglalna el a parlamentben a szavazatok 5,9 százalékával.

 

A Kék Koalíció 1,5 százalékot szerezne

 

A parlament kapujában végezne a Szövetség a szavazatok 4,6 százalékával. Őket követi a Szlovák Nemzeti Párt a szavazatok 3,9 százalékával. A Dobrá voľbára a felmérésben résztvevők 3,1 százaléka szavazna, a Kotleba-féle ĽSNS-re a megkérdezettek 2,1 százaléka, míg a ŽIVOT – národná strana pártot a válaszadók 1,7 százaléka támogatná szavazatával.

 

A Za ľudí és a Dzurinda-féle Kék Koalíció a szavazatok 1,5 százalékát szereznék meg.

 

A preferenciákat 55 százalékos részvétel mellett számolták ki. A válaszadók 21 százaléka biztosan nem venne részt a választásokon, 24 százalékuk bizonytalan volt, kire szavazna.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.