Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Az elmúlt hetekben sok szó esett arról, hogy az 5 százalék alatt veszteglő jobbközép pártok egy közös ernyő alatt indulnának az előrehozott választásokon. A Markíza megbízásából készült friss Focus-felmérés megmutatta az elképzelés ütőképességét: a megkérdezettek 21 százaléka megfontolná egy ilyen formáció támogatását, de határozott támogató választ csak 4 százalék adott. Ellenben a megkérdezettek 67 százaléka elutasító álláspontot fogalmazott meg.

 

A felmérés két kérdésre kereste a választ: mennyien támogatnák a jobbközép pártok széles koalícióját, és kit tudnának elképzelni a vezetőjeként.

 

Az első kérdésre határozott igennel csak 4 százalék válaszolt, miközben 42 százalék határozottan nemet mondott.

 

 hirdetes_400x285  

A pártok szerinti lebontás azt mutatja, hogy a legnagyobb elutasítottsága egy ilyen szövetségnek a REPUBLIKA körében van (5 százalék „inkább igen” válasz a 76 százalék „biztosan nem” válasszal szemben). A legnagyobb támogatottsága egy széles koalíciónak az OĽANO és a KDH választóinak körében van.

 

Forrás: tvnoviny.sk
Forrás: tvnoviny.sk

 

A mi a második kérdésre vonatkozó válaszokat illeti, ott az élen Eduard Heger megbízott kormányfő áll, aki azonban azzal az előnnyel indult, hogy a sajtóban legtöbbet az ő nevét emlegetik egy új jobboldali formációval kapcsolatban. A második helyen az atlantista Ivan Korčok volt külügyminiszter neve szerepel. Mikuláš Dzurinda csak a negyedik a sorban, őt Milan Majerský KDH-elnök előzi meg. Fontos kiemelni, hogy a sorrend kizárólag az „inkább igen” és a „biztosan igen” válaszadók feleletei alapján állt össze, akik között a legtöbben a KDH és az OĽANO választói vannak. 

 

Ugyanakkor annyiban mindenképp érdekes a sorrend, hogy Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke hat százalékkal hatodik a sorban, megelőzte Veronika Remišovát (miniszterelnök-helyettes, Za ľudí), Jaroslav Naďot (védelmi miniszter, OĽANO), Ján Budajt (környezetvédelmi miniszter, Zmena zdola), és Simon Zsoltot is (Magyar Fórum).

 

Forrás: tvnoviny.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!