Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Rastislav Káčer ideiglenesen megbízott szlovák külügyminiszter hétfőn Berlinben a német Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) rendezvényén mondott beszédet. Politikai képviselők, diplomaták, külpolitikai szakértők és az akadémiai szféra képviselői a szabad Ukrajna jövőjéről és az orosz agresszió megszűnése utáni európai helyéről tárgyaltak.

 

Káčer beszédében kiemelte azt az óriási hősiességet és hazaszeretetet, amelyet Ukrajna tanúsít a brutális orosz katonai támadásokkal szemben. Hozzátette: az oroszországi rezsim a veszélyes birodalmi ambícióival együtt az egész világ számára fenyegetést jelent.

 

„Az ukránok életüket áldozzák családjukért és hazájukért, de ne felejtsük el, hogy ez az orosz agresszióval szembeni hősies ellenállás egyben harc létfontosságú érdekeinkért, valamint közös értékeink, a szabadság és a demokrácia védelme. Ezért erkölcsi kötelességünk, hogy továbbra is minden lehetséges módon segítsük Ukrajnát”

 

 hirdetes_300x300  

– jelentette ki a szlovák külügyminiszter.

 

Káčer szerint a megszállt Ukrajna békefeltételeit, amelyekre mindannyian vágyunk, nem az agresszor fogja diktálni, hanem az igazságszolgáltatás és a nemzetközi jog – tette hozzá.

 

A szlovák diplomácia vezetője szerint a szabad világ nem engedheti meg a határok és a nemzetközi jog tiszteletben tartásán alapuló európai biztonsági rendszer további erózióját. „Ez csak felbátorítana más autokratákat birodalmi ambícióiban“ – figyelmeztetett.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.