Nyitókép: tasr

 

Nem sikerült megnyitni hétfőn a pozsonyi parlament rendkívüli ülését, amelyen az előrehozott választások korábbi időpontjáról és a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának adományozásáról szavaztak volna.

 

A rendkívüli ülést a Smer-SD kezdeményezte, a javaslatot a Tomáš Taraba körüli frakción kívüli képviselők is támogatták. Ficoék azt szeretnék elérni, hogy a parlament a korábban elfogadott szeptember 30-nál korábbi időpontban valósuljanak meg az előrehozott választások. A Smer június 24-re tenné a választásokat.

 

Az ülésen a párt ugyancsak szeretett volna egy olyan határozatot elfogadtatni, amellyel a parlament egyet nem értését fejezné ki a szlovák MiG-29-esek átadásával Ukrajnának. Ficoék szerint a lépés az átmenetileg megbízott kormány korlátozott kompetenciái miatt feltehetőleg alkotmányellenes.

 

 hirdetes_810x300  

A témákról már február közepén kellett volna szavaznia a parlamentnek, de a plénum akkor sem volt határozatképes, ill. egy másik ülésen a vadászgépekkel kapcsolatban a képviselők nem hagyták jóvá az ülés programját.

 

Fico hétfőn ismét arra kérte Zuzana Čaputová államfőt, hogy nevezzen ki ügyvivő kormányt, mivel ebben az esetben az OĽaNO és az SaS is megszavazná a júniusi választásokat.

 

„A júniusi időpont Szlovákiának a legjobb, nem az ellenzéknek”

 

mondta Fico azzal, hogy nekik, mint pártnak a szeptember is megfelelne, mert politikai ellenfeleik addig csak még mélyebbre ássák magukat.

 

„Nyomás alatt vannak az államfő által, ki kell tartaniuk szeptember 30-ig, mert ezeket a MiG-eket végül el kell küldeniük Ukrajnába”

 

állította Fico sajtótájékoztatóján. Egyúttal hozzátette, hogy az összes káosz és zavar az államfő vállát nyomja.

 

„Többször is becsapta a közvéleményt azzal, hogy azt állította, a választásokat június 30-ig kell megtartani, majd valószínűleg az amerikai nagykövetség utasítására elfogadta a szeptember 30-i dátumot, hogy Szlovákia továbbra is átfolyó maradjon, amennyiben az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokról van szó”

 

véli a Smer-SD elnöke.

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!