Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko azon a véleményen van, hogy a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának való adományozása vagy átadása hülyeség. A SITA ügynökségnek kijelentette továbbá azt is, hogy a kormánynak erre nincs hatásköre.

 

„Nem vagyunk olyan gazdag ország, hogy odaajándékozhassuk valakinek. Ukrajnában háborús konfliktus van, ami az országunk közelében zajlik. Miért mi, kis országok verjük a mellünket?”

 

– tette fel a kérdést az SNS elnöke.

 

 hirdetes_810x300  

Danko ugyanakkor úgy gondolja, hogy Szlovákia valakit „alattvalóként” szolgál ki.

 

„Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök utasítást kapott Bidenéktől, hogy az ideiglenesen kinevezett miniszterelnök, Eduard Heger (OĽaNO) továbbra is itt maradjon. És nem is csodálkozom. Az Amerikai Egyesült Államok hülye lenne, ha nem akarna olyan esetlen és bolond embert az állam élére, mint Heger”

 

– mondta az SNS elnöke.

 

Andrej Danko továbbá kijelentette, hogy a MiG-ek még néhány évig működőképesek lesznek.

 

„Máig repülhetnének, ha a politika akkoriban nem szólt volna bele. Ezeknek a gépeknek megvan az élettartamuk, több száz millió eurót érnek, és egyáltalán nem selejtek”

 

– tette hozzá.

 

Egyúttal rámutatott, hogy a MiG-eket még nem váltották fel F-16-os vadászgépek.

 

„Az egy másik kérdés, miért nincsenek már itt? Nagyon jó áron vásároltuk őket. Bulgária ma nyolc gépet vesz nagyjából annyiért, mint amennyiért Szlovákia tizennégy gépet vett. Ha úgy alakul, mint az S-300-nál, hogy átadjuk őket, az egyszerűen katasztrófa lesz”

 

– mondta Danko. Hozzátette: a jelenlegi kormánynak sem az S-300-as rendszer, sem más fegyverek Ukrajnának való átadására nem volt jogosultsága.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.