Nyitókép forrása:SITA/AP Photo/Olivier Matthys

 

Idén előrehozott választások lesznek, a kormánypártoknak pedig elég gyenge kilátásaik vannak. A választások tétje az, hogy Robert Fico és a Smer újra kormánytényező lesz-e vagy sem. Mivel a Smer Ukrajna felfegyverzése és a háborús narratíva ellen foglalt állás, a szlovákiai választásoknak geopolitikai felhangja is van. Közben azonban elkezdődtek a helyezkedések egy új, jobbközép (értsd: atlantista-liberális) párt létrehozása körül. Eduard Heger szerdán a kormányülés után bejelentette, hogy szeretné kormányfőként folytatni a választások után. Egyúttal ajánlatot tett Budajnak is.

 

A megtévesztő nevű szlovák jobbközép körüli összefogás-kísérletek első csírája a Mikuláš Dzurinda nevével fémjelzett Modrá kolalícia volt, amely azonban alig ért el 2 százalékot a felméréseken, így Miroslav Kollár pártelnök és Dzurinda útjai gyorsan el is váltak. Most úgy fest, hogy Eduard Heger körül próbálnak kialakítani egy politikai gravitációs központot.

 

Heger felkérte Ján Budaj környezetvédelmi minisztert (az OĽANO jelöltje, de a Zmena zdola párt csoport vezetője, aki tíz parlamenti képviselőjével gyakorlatilag sakkban tartotta az OĽANO konzervatív szárnyát az SaS javára), hogy működjenek együtt az előrehozott választások előtt.

 

 hirdetes_810x300  

Budaj lényegében igent mondott, bár okulva a Dzurinda-projekt kudarcából, óvatosan egy hétre elhalasztotta a döntést. Ugyanakkor hozzátette, hogy Hegert következetes embernek ismeri, aki képes összefogni az embereket és megállapodásokat tető alá hozni. Leszögezte, hogy a széles jobbközép koalíció célja, hogy Robert Fico és a Smer ne térhessen vissza a kormányzásba, a választások tétje pedig az, hogy Szlovákia jogállam marad-e.

 

Heger politikai projektjének második embere Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az OĽANO-nak „túlságosan konzervatív” a családpolitikája és az LMBTQ kérdéseket (propagandát) illető álláspontja is. Ezért egy „tisztességes” jobbközép pártot kell létrehozni, amelynek egyik legfőbb prioritása természetesen Szlovákia nyugati irányultságának fenntartása.

 

Naď igyekszik a potenciális partnerek között tartani Dzurindát is. Dzurinda távozását a Modrá koalíciából (korábban SPOLU) meglepő lépésnek tartotta, majd a sajtó kérdésére jelezte, a cél az lenne, hogy összefogjanak, nem az, hogy távozzanak. Majd kiemelte, hogy egy tárgyaláson sem kérdőjelezték meg Heger személyét, mint a leendő formáció vezetőjét.

 

Egyesek szerint Dzurinda azért távozott, mert az egykori SPOLU Heger felé orientálódott, ami az exkormányfő ambícióit sértette.

 

A készülő Heger-projektről tudni kell, a felmérések arra utalnak, hogy elsősorban az OĽANO és KDH szavazóit csábíthatja el. Vagyis a jobbra tolódó OĽANO – amely a liberális politikusok és lapok aknamunkájának is köszönhetően az ötszázalékos küszöb közelébe süllyedt – parlamenti pozíciója a tét.

 

Ugyanakkor az a réteg, amit meg akarnak szólítani, nagyon sok átfedést mutat a PS és az SaS választói rétegével is. Így könnyen előfordulhat, hogy a liberális és atlantista agendával bíró mikropártok és 5 százalék körül mozgó pártok egymást ütik ki a játékból. Ugyanakkor az elmúlt három év megmutatta, hogy egy 6 százalékos párt is képes lehet egy egész kormányt és a parlamentet is sakkban tartani a sajtóval a háta mögött (lásd az SaS intrikáinak sikerességét, amely annak ellenére is elérte legfőbb céljait, hogy a választói elfordultak tőle).

 

Az érem másik oldala, hogy ha lesz egy Eduard Heger, aki Robert Fico legfőbb ellenfeleként definiálja magát, az kényelmes helyzetet teremthet Peter Pellegrininek és a HLAS-nak, amely a nevető harmadikként a mérsékelt, józanabb hangot ütheti meg a kampány során.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!