Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Zuzana Čaputová államfőnek sikerült sarokba szorítani Eduard Heger megbízott kormányfőt, amivel nőtt a szakértői kormány kinevezésének esélye. Elvileg ez növelné az eredetileg szeptemberi előrehozott választások előbbre hozásának esélyét is, ám egyre szűkül az időablak, amíg ezt meg lehet tenni.

 

Az elmúlt két hónapban a kormánypártok és az államfő zsonglőrügyességgel dobálták egymásnak a felelősséget a szakértői kormány esetleges kinevezéséért és a választások várható eredményéért. A Smer szerint Čaputován múlik a dolog, hogy június végén új választások lehessenek az eredetileg megszavazott szeptember helyett. Az OĽANO lényegében ugyanezt állítja, amikor azzal érvel, hogy ha az államfő szakértői kormányt nevez ki, akkor hajlandó lenne támogatni az időpont megváltoztatását. A Sme rodina is nyitott a lehetőségre. Röviden: ha Čaputová végül szakértői kormányt nevezne ki, akkor az OĽANO és az SaS ellenállása a nyári választások kapcsán megtörne.

 

A probléma lényege az, hogy kié legyen a politikai felelősség a választásokig meghozott döntésekért a közvélemény előtt, legyen szó költségvetésről, a MiG-29-esek átadásáról vagy a liberálisok által kritizált javaslatok esetleges elfogadásáról. És ki legyen a felelős a választások eredményéért, ami a HLAS vagy a Smer győzelmét vetíti előre.

 

 hirdetes_810x300  

Čaputová jövőre szeretne újrázni az elnökválasztáson. Heger saját párttal akarja folytatni és már nem leplezi, hogy kormányfői ambíciói vannak a következő választási ciklusban is. A választások várhatóan a HLAS vagy a Smer győzelmével érnének véget, és ehhez az OĽANO sem szívesen adná a nevét. És mindennek tetejében, ott van a MiG-ek példája, ahol a vadászgépek átadásáról szóló határozatot egy parlamenti képviselő sem akarja aláírni beterjesztőként – nem kell túl sok fantázia, hogy sokan politikai öngyilkosságnak tekintenék a lépést.

 

Most már nem nehéz indokot előhúzni a szakértői kormányhoz

 

A Fekete Péter Hegernél maradt. Az OĽANO liberális-atlantistái által 2021-ben egészségügyi minisztériumba nyomott Vladimír Lengvarský, aki egyébként komoly támogatást kapott a járvány idején Zuzana Čaputovától, visszahívását kérte, az államfő pedig szóban már elfogadta. Lengvarský egy békeidőben is problémás tárcát vezetett, az egészségügy siralmas állapota miatt pedig egészségügyi miniszternek lenni nem épp politikai ugródeszka. Most pláne nem, amikor súlyos késedelmek vannak a projektek terén, ami veszélyezteti az Újraindítási Terv milliárdjainak lehívását.

 

A liberálisok kegyeltjeként számon tartott Lengvarský távozása pedig olyan lehetőséget adott Čaputová kezébe, amit nem lehetett nem kijátszani. Megbízta az egészségügyi tárca vezetésével és így a problémás, késésben lévő projektek menedzselésével Eduard Heger megbízott kormányfőt, aki Igor Matovič lemondatása óta a pénzügyminisztériumot is vezeti.

 

Čaputová pedig már hetek óta azt kommunikálja, hogy ha a kormány súlyos hibát követ el, akkor szakértői kormányt nevez ki. Csütörtökön ezt konkretizálta, és kijelentette, ha nem javítják ki az eddigi hibákat az egészségügyben, akkor szakértői kormányt nevez ki. Márpedig ettől kezdve akár jól teljesít Heger a pozícióban, akár nem, Čaputová ezeregy dologra ráfoghatja, hogy kudarcot vallott, és szakértői kormányt nevezhet ki.

 

Előbbrehozott előrehozott választások

 

A bestsellerbe illő politikai intrikák másik szála az előrehozott választások időpontjáról szól. A fentiek alapján úgy fest, hogy nem az a kérdés, lesz-e szakértői kormány, hanem hogy mikor lesz. Ez elvileg magával vonná az előrehozott választások dátumának előbbre hozását is az OĽANO és az SaS korábbi kijelentései miatt. Csakhogy a törvény azt mondja, hogy a választásokat legalább 110 nappal a választások időpontja előtt ki kell hirdetni.

 

A leges-legutolsó reális nyári időpont július 1-je, ehhez a dátumhoz viszont az kell, hogy a parlament ezt megszavazza, a határozat bekerüljön a törvénytárba, majd Boris Kollár házelnök kihirdesse a választásokat, mindezt legkésőbb március 14-ig.

 

Bukott kormány helyébe balliberális szakértők – szeptemberig

 

A kérdés, hogy miért nem sikerült megállapodni a korábbi időpontról, és miért volt szükség erre az egész cirkuszra, aggasztó dolgokra utal.

 

A kormánypártok most azzal magyarázzák a szeptemberi időpontot, hogy csak ehhez volt meg a minimum 90 szavazatos támogatottság, ami nélkül az alkotmánymódosítás nem ment volna át.

 

Van azonban egy másik érdekes körülmény is. Ha március közepéig nem módosul a választások időpontja, akkor Čaputová úgy állíthat fel „szakértőkből” álló kormányt, hogy az szeptemberig regnálhat, és teljes ellenőrzése lesz az események felett. És persze teljes felelőssége is.

 

Ennek is megvan azonban a maga buktatója. Az szakértői kormány mögé is parlamenti többséget kell felsorakoztatni, így minden további cirkusz Čaputová megítélését fogja rontani, ahogy minden népszerűtlen döntés is. Persze ez csak akkor hátrány, ha a NATO-főtitkári poszt egyik várományosaként is megnevezett Čaputovát jobban érdekli saját belföldi megítélése, mint az Ukrajna támogatásának biztosításáért kapott nyugati vállveregetés.

 

A szándékok egyelőre nehezen láthatók át. A szakértői kormány érkezése ledöntöttnek látszik, az előrehozott választások kérdésre még pár napig nyitott marad.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!