Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Mikuláš Dzurindát kikosarazta a jobbközép SPOLU-ból alakult Modrá koalícia, és a Miroslav Kollár vezette párt most már Eduard Heger megbízott kormányfőhöz orientálódik. Olyannyira, hogy az OĽANO-ból távozni készülő Hegert tennék a párt elnökének. Azt csak sejteni lehet, hogy a pártelnöki pozíció volt-e az oka, hogy Mikuláš Dzurinda végül szakított a Modrá koalícia párttal.

 

Tény azonban, hogy Dzurinda arra panaszkodott, hogy a pártvezetés nem akarta összehívni a tisztújító közgyűlését, ám amint Dzurinda kikerült a képből, Kollárék azonnal jelezték, hogy erre március közepén fog sor kerülni. Dzurinda most már a KDH-val próbál szövetséget kialakítani.

 

Heger pedig épp e mozgolódások idején jelentette ki (szerdán a kormányülés után), hogy kormányfői ambíciói vannak a következő választási ciklusra is.

 

 hirdetes_300x300  

Ha Heger a kékeknél köt ki, akkor borítékolható, hogy Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter is követi őt, ahogy a Ján Budaj vezette, OĽANO-ból kiváló polgári-dermokratikus platform 10 képviselője is.

 

A felmérések szerint azonban a Modrá Koalícia csak 2 százalékos támogatottsággal bír. Igaz, hogy mikor ezek a felmérések készültek, még elsősorban Dzurindával hozták összefüggésbe a projektet, nem Hegerrel.

 

A kékek közgyűlésének dátuma is figyelemre méltó: március közepéig el kell dőlnie, hogy az előrehozott választásokra még a nyáron, vagy már csak szeptemberben kerül sor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!