Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az államfő hivatalosan felmentette hivatalából Vladimír Lengvarský megbízott egészségügyi minisztert pénteken. Lengvarský, aki már a kezdetektől a liberális elvárásokhoz igazodott politikai, vakcinapolitika és genderkérdésekben is, nem tétlenkedett, és hivatalban töltött utolsó napján több kulcsfontosságú döntést is meghozott a felelősség különösebb terhe nélkül.

 

Ezek egyikéről csütörtökön a Körkép is beszámolt. A Helyreállítási Terv 200 millió eurós keretét szétosztotta a kórházak között, és korábbi igyekezetével szemben látványosan a Penta  érdekeltségébe tartozó magánkórházak kárára módosította a kedvezményezettek körét.

 

Ugyanakkor nem hazudtolta meg szövetségeseinek elvárását, és utolsó nyilatkozataival homályos, nem kézzelfogható, de a liberális sajtóban napirenden sulykolt kritikákat fogalmazott meg Igor Matovičcsal szemben – aki ma ugyan még pártelnök, de erősen korlátozott mozgástérrel, egyébként sem kormánytag.

 

 hirdetes_300x300  

Lengvarskýt messze nem támadja a sajtó olyan vehemenciával, mint Matovičot például a családtámogatási csomagja miatt, pedig lenne rá oka. A Helyreállítási Alapból származó források szétosztását ugyanis olyan lobbicsoportok által minisztériumba benyomott személyek befolyásolták, akik Lengvarský közvetlen környezetében ténykedtek, és akiket a kormányhivatal igyekezett kiszorítani a döntéshozásból.

 

Erre az ellenszélre célzott Lengvarský akkor, mikor a sajtónak arról beszélt, hogy nem „tud tovább ilyen nyomás alatt dolgozni”, és hogy megfeleljen a mainstream narratívának, politikai korrupciót emlegetett. Céljait azonban nem nagyon tudta elérni, mert a lista, amit utolsó napján közzétett, arra utalt, hogy a Penta érdekeltségébe tartozó kórházak végül kisebbségbe szorultak a kedvezményezettek listáján. Más téren azonban az esélytelenek és a számon nem kérhetők nyugalmával hozott döntést.

 

A Postoj konzervatív hírportál információi szerint egyik utolsó döntésével a leköszönő egészségügyi miniszter aláírta a vitatott, transszexualitásról szóló gyógyászati normát, amit már egy éve próbál keresztülkényszeríteni az egyértelmű politikai (és valljuk be, társadalmi) ellenszéllel szemben.

 

A gyógyászati norma lényegében megnyitja a lehetőséget arra, hogy egy személy műtét nélkül is megváltoztassa nemét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy személy bizonyos orvosi-pszichológiai eljárás, hormonális kezelés ellenében műtét nélkül jogilag is megváltoztathatja a nemét, az okmányában is.

 

Mikor Lengvarský először próbálkozott, az OĽANO 20 konzervatív képviselője és Igor Matovič állta az útját. Ám nem törölte el a rendelkezést, csak felfüggesztette, majd felülvizsgálatra egy erre a célra létrehozott 20 fős bizottság hatáskörébe adta a döntés jogát. Ott február elején 12 támogató szavazat mellett megszavazták a normát. A nyolc tartózkodó vagy nem szavazat miatt azonban a miniszter azt ígérte, hogy szakértőkkel újra megvizsgálja a norma tartalmát. A dolog végkifejlete azonban teljesen más irányt vett.

 

Lengvarský csütörtökön aláírta a transzszexualitásra vonatkozó gyógyászati kezelési eljárás irányelvét, és ezzel a vita lényegében lezárult.

 

Hogy Lengvarský távozása milyen belpolitikai folyamatok előtt nyitotta meg az ajtót, ebben a cikkünkben írtunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!