Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Vladimír Lengvarský minap leváltott egészségügyi miniszter nem teljesítette több feladatát, amit Eduard Heger megbízott kormányfő elvárt tőle – jelentette ki a közrádió Szombati párbeszéd című politikai műsorában Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője. Példaként melítette a Rázsochy-i kórház építésénél kialakult súlyos késlekedéséeket. Szerinte Lengvarskýnak mindenképp távoznia kellett. Šipoš helytelenítette azt is, hogy a távozó miniszter utolsó napján aláírta a nemváltásról szóló gyógyászati irányelvet, ami lehetővé teszi műtét nélkül a nem jogi megváltoztatását is.

 

Šipoš vitapartnere, Branislav Gröhling (SaS) képviselő, korábbi oktatási miniszter szerint Lengvarský távozása az OĽANO kulisszák mögötti politikai játszmáinak eredménye. Az SaS úgy véli, hogy az OĽANO a kezdetektől gáncsolta Lengvarský munkáját.

 

Itt érdemes kiemelni, hogy Lengvarský 2021 tavaszi kinevezésétől a liberálisok narratíváját követte. A miniszteri székbe Jaroslav Naď védelmi miniszter javaslatára került, . Lengvarský élvezte a liberálisok támogatását (többek között azért is, mert az ő oldalukra állt a Szputnyik V vakcina során kirobbantott politikai hisztériában), Zuzana Čaputová is mellé állt a 2021-es őszi járványhullám előtt – ami egyébként mind közül a legsúlyosabb és legtöbb áldozatot követelő hullám volt. Most Čaputová már jóval tartózkodóbb a volt miniszter kapcsán, csütörtökön azt nyilatkozta, hogy nem akar döntőbírót játszani.

 

 hirdetes_300x300  

Lengvarský egyik utolsó tettével aláírta azt a vitatott gyógyászati irányelvet, ami lehetővé teszi nemváltó műtét nélkül jogilag is nemet váltani. Šipoš helytelennek nevezte a volt miniszter lépését, és leszögezte, hogy minden utolsó pillanatban hozott döntést felül fognak vizsgálni, és átlátható módon fognak róla döntést hozni.

 

Az LMBTQ-propagandát támogató SaS-es Gröhling azt josolta, hogy az OĽANO már a jövő héten el fogja törölni a vitatott irányelvet. Majd azt mondta, hogy ha a Helyreállítási Terv megvalósítása kapcsán vétett mulasztások miatt Lengvarskýnak távoznia kellett, akkor távoznia kellene Ján Horecký oktatási miniszternek is.

 

Kiemeljük, hogy Horecký nemrég kijavította azt a szexuális nevelési tantervet, amit még Gröhling minisztersége idején dolgozott ki a minisztérium, és ami genderpropagandát csempészett volna az alapiskolai nevelésbe.

 

Előrehozott választások

 

Gröhling szerint logikus lenne az előrehozott választások időpontjának nyárra módosítása, de azt is hozzátette, hogy az időpont adott (szeptember 30.) és nem kellene káoszt okozni körülötte.

 

Ez azért fontos, mert ha az SaS hajlandó lenne támogatni az időpont megváltoztatását, akkor az ettől elzárkózó OĽANO-nak nem lenne elég képviselője blokkolni az alkotmányos többséget igénylő határozatot.

 

Azt is kijelentette, hogy pártja önállóan indul a választásokon.

 

Šipoš szerint a múltban is volt példa arra, hogy kis pártok összefogtak a választási siker érdekében.

 

Eduard Heger ezirányú erőfeszítései kapcsán kijelentette, hogy Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a Szövetség és a KDH összefogjon és így létrejöjjön egy alternatíva a Smer-HLAS-Republika trió ellen. 

 

„Szorítok Heger kormányfőnek, hogy kis jobbközép pártokat, elsősorban a KDH-t és a magyar választókat képviselő Szövetséget sikerüljön összefognia, ami kulcsfontosságú lenne annak érdekében, hogy létrejöjjön egy alternatíva a Smer, a HLAS és a Republika hármasával szemben”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!