Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

„Azt várjuk a megbízott kormányfőtől, hogy ezt a perverz irányelvet mihamarabb törli és nem támadja hátba a józanul gondolkodó embereket” – közölte csütörtökön az OĽANO szóvivője. Ahogy arról a Körkép.sk is beszámolt, Vladimír Legvanrský nemrég lemondott egészségügyi miniszter utolsó napján aláírta azt a vitatott gyógyászati irányelvet, ami lehetővé teszi a műtét nélküli jogi nemváltást. Mindezt közvita és tárcaközi egyeztetés vagy parlamenti vita nélkül. A döntés ráadásul szembement a koalíciós megállapodással (igaz, annak súlya a kormány bukása után minimális).

 

A Štandard szlovák konzervatív portál értesülései szerint mindegyik volt koalíciós párt a transzneműkre vonatkozó irányelv visszavonását várja el Hegertől.

 

Az OĽANO ezúttal határozott állásponton van – miután Heger Jaroslav Naď védelmi miniszterrel és Ján Budaj környezetvédelmi miniszterrel együtt dobbantott az OĽANO-ból és ezen a héten bejelentette saját párt alapítását Demokrati néven, amelyben olyan személyek kaptak helyet, mint Rastislav Káčer, Karel Hirman vagy Miroslav Kollár.

 

 hirdetes_810x300  

Az OĽANO-val hasonló véleményen van a Za ľudí is.

 

„Kérni fogjuk Eduard Hegertől, akit az egészségügyi tárca átmeneti vezetésével bíztak meg, hogy vonja vissza a dokumentumot és törölje a hatályát úgy, ahogy arról a koalíciós pártok korábban megállapodtak. Elvárjuk a megállapodások betartását”

 

közölte a Za ľudí a Štandard szerint.

 

Milan Krajniak, a Sme rodina második embere már valamivel homályosabb választ adott:

 

„Eduard Heger kormányfő és Lenka Dunajová Družkovská egészségügyi államtitkár értesítettek bennünket, hogy a legközelebbi kormányülésen, tehát a jövő héten, jogi elemzést mutatnak be számunkra arról, milyen módokon lehet az említett dokumentumot és Vladimír Lengvarský nemváltással kapcsolatos döntéseit jogilag visszafordítani”

 

fogalmazott.

 

Az irányelv utolsó pillanatban történő aláírásával március 3-tól már nemváltó műtét nélkül is lehetőség van jogi nemváltásra, vagyis olyanra, amely már az adott személy hivatalos okmányain is látszik.

 

Az intézkedés ellen korábban több mint négyszáz egészségügyi dolgozó, köztük 80 pszichiáter tiltakozott. A rendelkezés ellen indított petíciót eddig több mint 21 ezer ember írta alá.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Heger most már nem politikai vadásztilalom eső „házinyúl”, akivel sokan kesztyűs kézzel bántak, mert ideális volt Igor Matovič ellensúlyozására. Önálló pártot alapított, ami most már számos más pártnak is versenytársat jelent, így folyamatos támadás alatt áll, mert közben a kormányfői és még két miniszteri pozíciót is betölt (egészségügyi, pénzügyminiszteri).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!