Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Zuzana Čaputová államfő durván megtéveszti a közvéleményt, amikor azt állítja, hogy a parlamenti is legitimitást adhat a szlovák MiG-29-esek Ukrajnának adásáról – véli a Smer.

 

„A kormány december 15-i visszahívásától az Alkotmány szerint nincs olyan állami szervünk nincs – beleértve a kormányt, a parlamentet és az államfőt is -, amely döntést hozhatna az Alkotmánnyal összhangban egy olyan horderejű külpolitikai kérdésben, mint a szlovák miG-29-esek átadása”

 

közölte az ellenzéki párt, ami szerint az államfőnek cselekednie kell, mert tétlenségével „a kormánykoalíción belüli hihetetlen, politikailag irracionális mozgásokat fedez, és közvetlen felelősséget visel értük”.

 

Az államfő csütörtökön kijelentette, hogy a MiG-29-esek átadását támogatja, de az ügyvivő kormányra való tekintettel alkotmányos megoldást kell találni. Logikusnak nevezte, hogy a parlament adjon legitimitást a MiG-ek átadásáról szóló döntésnek.

 hirdetes_300x300  

 

A HLAS pár órával korábban szakértői kormány felállítását szorgalmazta, és jelezte, hogy ez a kormány dönthetne a MiG-ekről.

 

Az egész politikai játszma jelenleg mintha arról szólna, hogy ki hozza meg a rendkívül kényelmetlen döntést – és persze mikor. A HLAS hárítaná az államfő által kijelölt ügyvivő kormányra, mert próbál a liberálisok felé orientálódni, de közben távol tartani magát Ukrajna népszerűtlen felfegyverzésétől (ma már látszott, hogy egyre kevésbé). A Smer nem támogatja a MiG-ek átadását, nem is akar megfelelni a liberálisoknak, de láthatóan előnyösebbnek véli, ha az államfőnek kellene meghoznia a népszerűtlen döntést. A kormánypártok elvileg hajlandók támogatni a vadászgépek átadását, de csak olyan feltételekkel, amellyel valamennyire ki lehet állni az emberek elé (uniós kompenzáció, vagy nyugati fegyverek barterben). Érdekes a hozzáállása a HLAS-nak, amely mintha megadta volna magát, és inkább gyorsan lerendezné az Ukrajnának ígért fegyvereket átadását, hogy minél hamarabb kikerüljön a téma a közvélemény fókuszából.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!