Nyitókép forrása: youtube

 

Káčer pontosan tudja, miről beszélt a magyar területi igények kapcsán, és ezért én egy kicsit sem kritizálnám – jelentette ki a Most-Híd egykori alelnöke, František Šebej, aki a III. Fico kormány idején a külügyi bizottság elnöke volt, ma pedig az atlantista fősodor egyik megmondóembereként szerepel a sajtóban. Šebej a Rádio Expres Braňo Závodský vezette műsorában beszélt az ukrajnai háború kapcsán a magyar területi igényekről és Káčerről. Természetesen a műsorvezető, Závodský is rásegített a magyar revízióra játszó félelemkeltésre, egyáltalán nem törekedve a minimális objektivitásra sem, sőt, megpróbálták mentegetően torzítani Káčer szavait. A Rádio Expres esetében nem ez az első eset, hogy a liberális magyarellenességet tűzte a zászlajára.

 

Šebej a műsorban arról beszélt, hogy Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút, Oroszország nem jutathat el Szlovákia határáig, mert akkor „mi leszünk a következők a sorban”.

 

Erre kötötte rá Závodský Rastislav Káčer külügyminiszter hírhedt kijelentését, miszerint ha Oroszország győzne Ukrajnában, akkor Magyarország területi igényeket támaszthat Szlovákiával szemben (érdekes egyébként hogy Káčer kitart kijelentése mellett, pedig az amerikai sajtó attól hangos, hogy Oroszország már vesztett és nem érheti el stratégiai céljait – a szerk.).

 

 hirdetes_400x285  

„Ha Oroszország győzne, nekünk is gondunk lenne a magyar irredentizmussal, a területeink elcsatolásával. Hogyan vélekedik erről?”

 

kérdezte mesterkélten a műsorvezető.

 

„Ez a nemzetközi rend mostaninál is nagyobb kudarca lenne. Másodszor, Káčer miniszter pontosan tudja, miről beszél. Én egy kicsit sem kritizálnám kijelentéseiért. (…)”

 

válaszolta Šebej. Erre a műsorvezető bedobott egy durva csúsztatást, miszerint Káčer az Orbán-rezsimről beszélt az ominózus interjúban, ami nem igaz, mert Káčer kifejezetten Magyarország, és nem a magyar kormány szókapcsolatában beszélt a revízió veszélyéről.

 

Káčer újra Orbánozott – Vastag hírszerzési aktáról beszél Magyarországról, melyet trezorjában rejteget

 

Šebej sem spórolt a demagógiával, kijelentette, hogy a Káčer és az őt képzelgései miatt pszichiátriai kezelésre irányító Németh Zsolt (a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke) „is pontosan tudja, hogy Magyarország teljesen nyílt vitát folytat erről”.

 

Závodský – mivel a nyilvánvaló demagógiát mással nem tudta – Orbán Viktor Nagy-Magyarország sáljával próbálta alátámasztani Šebej kijelentését.

 

Šebej erre úgy folytatta:

 

„Trianon és a Trianon trauma még ma is aktuális téma, és az hogy kezdeni kell valamit, még ma is ugyanúgy téma [Magyarországon]. Trianon több mint száz éve történt, de a bécsi döntés frissebb esemény”

 

mondta az 1938-as történelmi esemény kapcsán… Hozzátette, ő mindenképp Káčer oldalán áll. 

 

„Ha Putyinnak és Oroszországnak nem sikerült elérnie céljait Ukrajnában, kizárhatjuk, hogy hasonló kalandokba bocsátkozzon Magyarország is. Az esélye, hogy Magyarország területi igényeket támasszon Szlovákiával szemben jelenleg szinte nulla. Ez tehát nem reális veszély, de Káčer mégis helyesen tette, hogy felhívta a figyelmet az ukrajnai események lehetséges szélesebb következményeire

 

mondta Šebej.

 

A beszélgetés során egyébként saját maguknak is ellentmondtak a stúdióban. Először Šebej és Závodský egyetértettek abban, hogy Magyarországon mennyire aktuális téma a határrevízió, magyar irredentizmust emlegetnek, aztán abban értenek egyet, hogy annyira nem mérvadó, hogy bizonyos „kávéházi” körökben beszélnek róla. Először azt mondták, hogy Káčer figyelmeztetése szükséges, aztán kijelentik, hogy a magyar területi igények esélye nulla. Magyarul: Ukrajna katonai támogatása érdekében szőnek egyre ellentmondásosabb narratívát a magyarokkal riogatva hallgatókat.

 

Megjegyezzük, Závodský készített nemrég Jaroslav Naď védelmi miniszterrel is beszélgetett a rádióban, aki nyíltan elmondta, hogy Káčer kijelentései „spekulációk”. Ezt viszont nem említette meg a műsorban, ahogy azt sem firtatta, hogy a Káčer azt állította, hogy a magyar terveket illetően bizonyítékai vannak titkosszolgálati jelentések formájában – ami azóta sem bizonyult igaznak…

 

Braňo Závodský műsora egyébként már régóta nem törekszik kiegyensúlyozottságra, ami azonban a szlovákiai sajtó legnagyobb részére igaz. Emlékezetes volt Ivan Korčok egykori külügyminiszter 2021-es sajtókörútja, amelynek egyik utolsó állomása volt a Rádio Expres stúdiója volt. Két hónapon keresztül járta az összes nagyobb (természetesen liberális) stúdiót és azzal ijesztgette a szlovák nagyérdeműt, hogy Magyarország épületeket és telkeket vásárol fel Szlovákiában. Závodskýval nagy egyetértésben. Figyelemreméltó azonban, hogy abban a pillanatban véget ért Korčok sajtóhadjárata, amit Magyarország visszavonta egyébként messze legversenyképesebb vásárlási ajánlatát a Közép-szlovákiai Energetika nevű áramszolgáltató cégre…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!