Nyitókép: Cziprusz Zoltán Fb-oldala

 

Egyre több jele van annak, hogy a Forró Krisztián vezette Szövetség-Aliancia kezdi tudatosítani, hogy a magyar nemzeti vonal megerősítése szükséges ahhoz, hogy a parlamenti bejutás esélye növekedjen.

 

Ennek több konkrét jele mutatkozik. Egyrészt maga az MKP platform kezd egyre inkább saját politikát folytatni a Szövetségen belül, ami egyre kényelmetlenebb helyzetbe hozza a Most-Hídat és az oligarchaplatform Összefogást. E két utóbbi platform ugyanis így láthatóan  afféle potyautasai csak a pártszövetségnek, akik saját tagjaik egyéni ambícióin kívül semmilyen érdemi közösségi legitimitással és szavazótáborral nem rendelkeznek.

 

 hirdetes_300x300  

Hogyan lesz ebből 5 százalék?

 

A felmérések jelenleg rendre 5 százalék alatt mérik a Szövetséget. Tartalékot a hitelességi problémák miatt otthonmaradottak, a szlovák pártokra szavazók, valamint Gyimesi György tábora jelentheti. Az MKP platform Berényi József vezetésével ezért minden követ megmozgat annak érdekében, hogy az OĽaNO színeiben politizáló Gyimesit meggyőze. Az országos elnökség ülésein több határozott kijelentés is elhangzott már Berényitől ezzel kapcsolatban, egyértelmű üzenetként a Most-Híd és az Összefogás „politikusai” számára. Maga Gyimesi nem tagja egyébként az OĽaNO-nak, bár legutóbb annak listáján indult, hiszen az akkori MKÖ részéről semmilyen ajánlatot nem kapott.

 

Hogy milyen eredménnyel zárul az MKP és Gyimesi tárgyalása, egyelőre a jövő zenéje. Forróék addig is igyekeznek saját hatáskörükben magyarosítani. Ennek jele volt tapasztalható a párt szombati, Rimaszombatban zajlott Magyar Összetartozás Napján is. A teltházas rendezványről készült beszámolónk ITT olvasható. Érdekesség, hogy azon jelen volt ugyan Agócs Attila is, a Most-Híd szélsőségesen liberális politikusa, aki azonban semmilyen fontos szerepet nem kapott az összejövetelen, bár ott várt a lehetőségre az első sorban.

 

Az érdekessége a magyarosításnak Forró Krisztián pártelnök beszédében volt fellelhető, aki többször is tudatosan Szövetség helyett a Magyar Szövetség kifejezést használta. Félreérthetetlen jelét adva ezzel annak, hogy mire készül az MKP platform.

 

Szövetség kongresszus, Most-Híd platformgyűlés

 

A Szövetség kongresszusa a következő hetekben várható. Ezen többek között a választási programról és a jelöltekről is fognak tárgyalni, de felvetődhet a párt nevének megváltoztatása is. Mégpedig Szövetségről Magyar Szövetséggé. Afféle kompromisszumos megoldásként cserébe azért, hogy a magyar vonal lemond a platformok megszüntetéséről.

 

Előtte azonban még a Most-Hídnak lesz platformgyűlése, a Körkép.sk információi szerint március 25-én. Ezen a nemzetáruló Rigó Konrád vezette platform olyan határozatot szeretne elfogadni, melyben kimondják, hogy ellenzik Gyimesi Györgynek a Szövetség választási listáján való szerepeltetését. Amennyiben pedig mégis így történne, ők távoznak a Szövetségből.

 

Világi Oszkár pénztárcája is szempont

 

Egyre inkább ugyanezen dolgozik a Világi Oszkár irányította Összefogás platform is. Világi, valamint Mózes Szabolcs és Orosz Örs gyakran együtt mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Egy Gyimesi-MKP együttműködés ugyanis gyorsan véget vetne a csallóközi oligarcha parazita jellegű királyságának (erről bővebben itt írtunk.). Világinak ugyanis nagyon megfelel, hogy nincs pártszintű magyar képviselet a szlovák parlamentben. Így saját maga arathatja le az ennek hiányából adódó gazdasági, befektetési, fejlesztési lehetőségeket, ami komoly pénzt jelent a magyarság kárára Világinak. A senki által meg nem választott, legitimitás nélküli, kizárólag saját hatalmát és vagyoni helyzetét néző dunaszerdahelyi oligarcha Budapesten is igyekszik lassítani a folyamatokat és zárni a megfelelő ajtókat Gyimesi kapcsán.

 

A döntés azonban egyáltalán nem a pártok, hanem a választók kezében van. Akik szeptember 30-án újraosztják a lapokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!