Nyitókép: SITA

 

A két amerikabarát, liberális, progresszív államfő pozsonyi találkozója rávilágitott arra, mennyire másként tekintenek a V4-eken belüli együttműködésre, mint Magyarország, vagy éppen Lengyelország.

 

Petr Pavel cseh köztársasági elnök a V4-et jelenleg afféle konzultációs fórumnak tekinti, amelynek nincs ambíciója a tagországok kül- és biztonságpolitikája részletes koordinációjára. Mi több, a V4-es együttműködés balti országokra való kiterjesztésében is teret lát.
Pavel ezt pozsonyi látogatásán mondta, miután találkozott Zuzana Čaputová államfővel. Pavelnek ez az első hivatalos külföldi útja megválasztását követően.

 

Nový prezident Českej republiky Petr Pavel počas tlačovej konferencie v rámci prijatia prezidenta ČR prezidentkou SR v Prezidentskom paláci pri príležitosti oficiálnej návštevy českého prezidenta na Slovensku. Bratislava, 13. marec 2023. Foto: SITA/Diana Černáková

 

 hirdetes_810x300  

Pavel megjegyezte, hogy soha nem titkolta szkepticizmusát a V4-országok hatékonyságát illetően, amelybe Csehország és Szlovákia mellett Lengyelország és Magyarország is beletartozik. A csehsajtóiroda szerint Magyarország hozzáállása az ukrajnai háborúhoz az utóbbi időben ellentmondásokat váltott ki.

 

A cseh államfő hangsúlyozta, hogy korábban úgy fogalmazott, hogy a V4-nek komolyan fontolóra kell vennie, hogy milyen tartalommal tölti meg az együttműködést. Hozzátette: ellenzi, hogy egy tollvonással megszüntessenek valamit, ami már elért bizonyos célokat. Ugyanakkor számos területen, például gazdasági, kereskedelmi és kulturális területen el tudja képzelni a konzultáció és az együttműködés lehetőségeit
Lehetőséget lát a V4 és a balti országok esetleges szorosabb együttműködésében is.

 

A két államfő találkozóján az is felmerült, hogy a jövőben koordinálnák hivatalos külföldi látogatásaikat. Az első ilyen út vélhetően Kijevbe vezet majd.

 

Körkép.sk/ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!