Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Richard Sulík (SaS) korábbi gazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján felszólította Eduard Heger megbízott kormányfőt, hogy Szlovákia nevében utasítsa el a belső égésű motorok betiltásáról szóló brüsszeli javaslatot. Sulík szerint az elektromos autókat kevesen tudják megfizetni, ráadásul az intézkedés nagyon rosszl hatással lenne a szlovákiai autóiparra.

 

„Felszólítom Eduard Heger megbízott kormányfőt, világosan jelentse ki, hogyan áll hozzá ehhez a kérdéshez Szlovákia, magyarázza meg álláspontját, és amennyiben ez lehetséges, felszólítom, hogy ne támogassa a belső égésű motorok betiltásának javaslatát”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy Ján Budaj és a többi miniszter túlságosan „könnyelműen egyetértenek minden Brüsszelből érkező javaslattal”. A liberális politikus úgy véli, hogy az intézkedéssel Szlovákia rengeteget veszítene versenyképességéből, főleg, ha nem sikerül az elektromos autókat meghajtó akkumulátok gyártását Szlovákiába telepíteni.

 

Sulík azt is bejelentette, hogy az SaS következő pártelnöke Ivan Korčok volt külügyminiszter lehet. Ez azonban csak azt jelenti, hogy az SaS tett egy ilyen ajánlatot Korčoknak, akit egyébként Heger is megkeresett a Demokrati nevében, de elutasító választ kapott (a megbízott kormányfő szerint Korčok nem akar visszatérni a nagypolitikába).

  hirdetes_300x300   

 

A belső égésű motorok kapcsán érdemes kiemelni, hogy az Európai Parlament egy hónappal ezelőtt szavazta meg az erről szóló határozatot, több szlovákiai EP-képviselővel együtt. Ugyanakkor Sulík csak azután vállalta fel a témát, hogy Európában több nagy tagállam is (köztük Németország, Olaszország, Lengyelország) szembement Brüsszel javaslatával. Valószínűleg az sem mellékes, hogy a Volkswagen nemrég bejelentette, hogy Közép-Európába tervezett nagy akkumulátorgyárát végül nem itt, hanem az Egyesült Államokban építi fel…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!