Nyitókép forrása: Eduard Heger megbízott kormányfő hivatalos facebookoldala

 

Alig egyhetes a Demokrati atlantista párt, még hivatalosan nem is sikerült átnevezni a SPOLU-ból lett Modrá koalíciát „Demokrati”-ra, a párton belül máris nézeteltérések vannak alapvető kulcskérdésekben: a regisztrált partnerség és a HLAS-szal való kormányzás kapcsán. Azon már meg sem lepődhetünk, hogy megint Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, a Demokrati alapítótagja borította fel egy hét után a párt közös állásfoglalásait, aki még csak most ismerkedik a pártpolitikusi szereppel – és először fordul majd elő, hogy a választók mondanak róla és munkájáról véleményt.

 

Heger és Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter szerint a Demokrati nem akar foglalkozni kultúr-etnikai kérdésekkel, ahogy azt is elég egyértelműen kijelentették, hogy nem nem akarnak közösen kormányozni a HLAS-szal (valamint a Smerrel, a Republikával és az ĽSNS-szel) – inkább vonulnak ellenzékbe, mint hogy az említett pártokkal kormányozzanak.

 

Ezzel szemben teljesen más véleményének adott hangot Rastislav Káčer a Denník N-nek adott interjújában – felrúgva a közös retorika szabályait alig egy héttel a pártalapítás bejelentése után.

 

 hirdetes_300x300  

Káčer szerint ugyanis a regisztrált partnerség nem kultúr-etnikai kérdés, hanem a polgár és az állam közti kapcsolatot írja le. Így nem is ellenzi azt, sőt, a demokratikus berendezkedés magától értetődő részének tartja. Példaként megjegyezte, hogy „még az Orbán vezette Magyarországon” is létezik ez az intézmény, míg Szlovákia azon öt uniós tagállam közé tartozik, akiknél még nincs.

 

Káčer Hegerrel és Naďgyal ellentétben úgy gondolja, hogy „nem érzi szükségét kiszorítani a HLAS-t a normális politikai pártok köréből, amelyek teljesítik azt a minimumot, amire az országnak szüksége van”. Majd azt is kijelentette, hogy a Demokrati nem egy ” újabb politikai kft, és nem is olyan vezetőközpontú párt, amelyben egy adott vezető vagy egy oligarcha fogja diktálni, hogy mi történjen”.

 

Kiemelte, hogy nem ő, de nem is Heger fogja eldönteni, hogy kivel fog a párt együttműködni a választások után, hanem a választók döntése alapján a párt elnöksége.

 

Káčer ezzel a kijelentésével lényegében nemcsak Heger kijelentéseit vonta kétségbe, hanem pártelnöki és vezetői pozícióját is. Pedig a Demokrati létrejöttének kimondatlanul is az lett volna a célja, hogy Hegert Matovičtól független erős vezetőként mutassa be – hozzátesszük, Matovičtól éppenséggel független volt, a liberálisoktól viszont nem, és ezért egyáltalán nem tekintették és tekintik erős kormányfőnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!