A Smer büntetőfeljelentést tesz a kormány vadászrepülőgépekkel kapcsolatos döntése miatt - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

politika

A Smer büntetőfeljelentést tesz a kormány vadászrepülőgépekkel kapcsolatos döntése miatt

Ficoék szerint Szlovákia háborús konfliktusba keveredik.

Nyitókép: SITA

 

A Smer-SD ellenzéki párt büntetőfeljelentést tesz a Szlovák Köztársaság Főügyészségén köztisztviselői jogkörrel való visszaélés miatt az ideiglenes kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy MiG-29-es vadászgépeket szállít Ukrajnának. Egyúttal a parlament elnökéhez, Boris Kollárhoz (Sme rodina) fordul, hogy ellenőrizze, a kormány nem kerülte-e ki a parlament jogkörét, mivel a párt katonai jellegű megállapodásnak tekinti az Ukrajnával kötött kormányközi megállapodást. Robert Fico pártelnök sajtótájékoztatóján arra is rámutatott, hogy az ilyen szerződésekhez a parlament jóváhagyása és az elnök aláírása szükséges.

 

 „Senki nem mutatta be azt a jogi elemzést, amely alapján a kormány cselekedett. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a kormány és az elnök alkotmányellenesen járt el” – jelentette ki Fico. Szerinte a kormánykabinet és Zuzana Čaputová államfő köztisztviselői jogkörrel való visszaélés bűntettét követte el. Kitart amellett, hogy a katonai felszerelések adományozása alapvető külpolitikai kérdés, és nem dönthet róla az ideiglenesen megbízott kabinet.

 

A vadászgépek odaajándékozását Fico felesleges politikai gesztusnak tartja. A képviselő szerint öt repülni képes harci gép semmit sem változtat a háború menetén. A lépést az Orosz Föderációval szembeni nyílt ellenséges cselekedetként értékeli. Szerinte Szlovákia háborús konfliktusba keveredik.

SJE Nyílt nap

 

Eduard Heger ideiglenes kormánya pénteki online ülésén döntött arról, hogy 13 MiG-29-es vadászgéppel és a Kub légvédelmi rendszer egy részével látja el Ukrajnát. Heger kijelentette, hogy a nemzetközi megállapodást a kormány egyhangúlag és a Szlovák Köztársaság alkotmányával összhangban fogadta el. Hangsúlyozta: a technológia a civilek védelmét szolgálja. Visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint ez a lépés Szlovákiát is bevonná a háborúba.

 

Döntöttek: 13 szlovák MiG-29-es megy Ukrajnába

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Petike
2023. Már. 17. 16:39

ha egy normális országban élnénk akkor Fico és a Smeres bandája Bodor Brhel Kalinák stb már régen a dutyiban rohadnának azert amit 12 évig itt muveltek az agrodotáciok szétlopásátol a maffiaállam kiépítéséig.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket