Nyitókép: pxhere.com

 

Érdekes AKO-felmérést mutatott csütörtök este a TV Joj Na hrane című műsorában. Eszerint nyolcpárti parlamentet választanának a szlovákiai polgárok. Nem ez azonban a felmérés eredményének érdekessége, hanem az, ahogy a Szövetséget pozicionálja.

 

A felmérés szerint, melyet 1000 fő megkérdezésével készítette március 7. és 13. között, az előrehozott választásokat a Smer-SD nyerné 17,6 százalékkal. Második helyen a Hlas-SD jutna be 16,1 százalékkal. A dobogó harmadik helyére az előző választásokon nagyot bukó Progresívne Slovensko kerülne be a parlamentbe 15,1 százalékkal.

 

A harmadik kormányát buktató SaS 8,1 százalékot kapna az AKO szerint. A Sme rodina és a Republika pedig egyarán 6,8 százalékot kapna a voksoláson. Bejutna még a parlamentbe a jelenleg azon kívül politizáló KDH (6,7 százalék), valamint a lassan széteső OĽaNO (5 százalék).

 

 hirdetes_810x300  

A felmérés szerint egyelőre a parlamenten kívül rekedne a Heger–Naď–Káčer–Hirman nevével fémjelzett Demokrati (4,9 százalék). Őket követi az Andrej Danko-féle SNS (4,2 százalék), majd tőlük két százalékkal lemaradva a Magyar Fórum (2,2 százalék).

 

Az AKO szerint csak 1,9 százalékot kapna a választóktól a Szövetség-Aliancia, melyet szétfeszít a liberális és oligarchavonal, és melynek magyarabbik rész Gyimesi Györggyel is tárgyal az esetleges közös indulásról.

 

Parlamenten kívül maradna a jelenleg még kormányon lévő Za ľudí (1,6 százalék) is. Nem jutna be a Kotleba-féle ĽSNS (1,2 %), a Dobrá voľba 1 százalékot szerezne.

 

 

Eszerint a felmérés szerint Ficoék 32 mandátumot szereznének, Pellegriniék pedig 30-at. A PS-nek 28 képviselője lenne, az SaS-nek pedig 15. Kollárék, a Republika és a KDH is 12 képviselővel lenne jelen a törvényhozásban, míg az OĽaNO-nak csupán 9 parlamenti képviselője lenne.

 

 

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!