Nyitókép: RTVS/screenshot

 

Ha Peter Pellegrini lenne a miniszterelnök, a MiG-29-es vadászgépek nem lennének leföldelve. A háború kitörése után együttműködést kezdeményezett volna Lengyelországgal vagy Bulgáriával azok szervizelésével kapcsolatban. Ezt a Hlas-SD parlamenten kívüli párt vezetője az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai vitaműsorában jelentette ki. 

 

Vitapartnere, Eduard Heger (Demokraták) megbízott kormányfő úgy reagált, hogy éppen Pellegrini kormánya lehelte rá a „halál csókját” az orosz gépekre. Hozzátette: ekkor állt le a pilótaképzés is, továbbá rámutatott, hogy a vadászgépek nagy arányban hibásodtak meg, és végül az orosz invázió kezdete után az orosz szerelők elhagyták Szlovákiát.

 

Heger szerint a gépek további működtetését csak úgy lehetne megoldani, ha újraindítanák az együttműködést az orosz rezsimmel. Pellegrininek így el kellene fogadnia az orosz technikusok jelenlétét a szliácsi repülőtéren, és az érvényes oroszellenes szankciók idején még 50 millió eurót kellene küldenie az orosz állami RSK MiG fegyvergyártó cégnek.

 hirdetes_300x300  

 

Eduard Heger miniszterelnök azt állítja, hogy információi szerint Peter Pellegrini az Olaf Scholz német kancellárral folytatott március eleji megbeszélésén megígérte, hogy a Hlas párt nem fogja kifogásolni a szlovák MiG-ek Ukrajnának való átadását. Pellegrini nem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre. Hangsúlyozta, hogy ő senkitől sem kap parancsot.

 

A Hlas elnöke azt állítja, ha jelenleg ő lenne a kormány miniszterelnöke, akkor a MiG-ek még most is repülnének, és ez addig lenne így, amíg meg nem érkeznének az új F-16-os gépek az USA-ból. Heger emlékeztette rá, hogy az ő kormányuk vásárolt amerikai vadászgépeket és hagyta abba a MiG-pilóták kiképzését.

 

Pellegrini kijelentette, hogy jól ismeri a MiG-eket, mert a szliácsi repülőtér közelében lakik. Heger erre úgy reagált, hogy a Hlas elnöke Pozsonyban él egy drága Duna-parti lakásban, amelynek vételárára nem tud megfelelő magyarázatot adni.

 

A Hlas elnöke a vadászgépekről szóló vita során többször is hangsúlyozta, hogy a kormánynak többet kellene foglalkoznia a hazai problémákkal és a magas árakkal, mint a külföldi kérdésekkel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!