Nyitókép: Szövetség-Aliancia Fb-oldala

 

Rigó Konrád és Most-Híd platformja újra külön utakon jár és provokál.

 

A Most-Híd platform kezdettől fogva idegen elem a Szövetségen belül és egyre súlyosabb, összeegyeztethetetlen problémákat vet fel, mely veszélyezteti a párt bejutását a parlamentbe. Szinte minden létező fontos kérdésben teljesen mást gondol, mint az MKP, illetve a felvidéki magyarok többsége. A politikában az ilyen különbségekből adódóan pártok alakulnak. A Felvidéken meg egy ernyő alá vonnák őket, arról győzködve bennünket, hogy ez a helyes. Csakhogy ilyen modell a világon sehol sem működik. Pontosan azért, mert eleve halálra van ítélve.

 

 hirdetes_400x285  

Az elmúlt napok a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról szólt. A lakosság és a politikusok kétharmada szerint alkotmányjogi szempontból vitatott, az ország érdekeivel ellentétes döntés született.

 

Szlovákia ugyanis az egyetlen ország a világon, mely hivatalosan, nyilvános kormányhatározatban tette közzé, hogy ő bizony a végsőkig Ukrajna mellett áll, és segít megvédeni a lakosság életét. Akár a szlovák vadászgépek átadása árán is.

 

Hogy ezt miért nem tette eddig így, ilyen formában egyetlen ország sem, több mint beszédes. Mi több, az olyan nagyhatalmak, mint az USA, Nagy-Britannia, Franciaország vagy Németország eleve elutasították vadászgépeik bevetését az orosz-ukrán háborúban.

 

Szlovákiában az IPSOS-felmérése kimutatta, hogy a lakosság 60 százaléka nem ért egyet a MiG-ek átadásával, mert féltik életüket, és nem szeretnének belebonyolódni egy másik ország ügyébe.

 

A kérdésre, hogy Szlovákiának oda kellene-e adnia MiG-29 vadászgépeit Ukrajnának, a válaszadók 60 százaléka nemmel, 26 százaléka igennel válaszolt, 14 százalék pedig nem tudja.

 

Platformkülönbségek

 

Ezt az álláspontot képviseli a Szövetséggel az esetleges közös indulásról jelenleg intenzív tárgyalásokat folytató Gyimesi György, valamint a Szövetség MKP platformja és a pártelnök, Forró Krisztián is. Világi Oszkár oligarchaplatformja, az Összefogás mint általában, most is kivár, és majd odacsapódik, ahonnan több hasznot remél.

 

A kakukkfióka ezúttal is a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyes platform, melynek vezetője, a nemzetáruló Rigó Konrád így látja a kérdést:

 

„Jól döntöttünk. A Kijevbe küldött vadászgépek nem orosz gyerekeket fognak megölni, hanem ukrajnai kisgyerekeket fognak megvédeni”

 

 

– reagált közösségi oldalán a soha semmilyen választáson legitimitást nem szerzett, többszörösen bukott önjelölt politikus, Rigó Konrád.

 

Álláspontja szöges ellentétben áll a Szövetség-Aliancia elnökének, és az MKP platform vezetőjének véleményével. Lássuk csak:

 

Forró Krisztián:

 

 

Berényi József:

 

 

Gyimesi György:

 

 

Gyimesi az Ukrajnának átadott szlovák MiG-ekről: A kormánynak ugyan többsége van, de nincs igaza, az embereknek igazuk van, de nincs többségük

 

A magyarok szavazataira számító politikusok az ilyen ellentétes nyilatkozatok kapcsán általában azzal próbálnak érvelni, hogy a Szövetség gyűjtőpárt, mely egy fedél alá hozza a magyar szavazatokat.

 

Hamis, félrevezető érvelés, mely sehol nem működik

 

Csakhogy ez egy hamis, félrevezető állítás, mely azt a célt szolgálja, hogy elfedje a komoly értékrendbeli különbségeket, eltakarja a választók elől, hogy gyakran elvi kérdésekben sincs egyetértés a Most-Híd platform és az MKP platform értékrendje között. Csak jussanak be a parlamentbe, aztán ott majd lesz valahogy.

 

Ez olyan, mintha a Smerben a Robert Fico mellett álló Robert Kaliňák rögtön a pártelnök után azt nyilatkozná, hogy ő bizony egyetért azzal, hogy Ficot rendőrségi vizsgálat alá vonják. Vagy épp a Fideszben, az Orbán Viktor után megszólaló Gulyás Gergely mondana a miniszterelnökkel szöges ellentétben álló nyilatkozatot komoly kérdésekben. Mennyire lenne komolyan vehető az ilyen, és milyen legitimitással bírna az ilyen személy párton belül? Azonnal kipenderítenék.

 

A különbség nem erény, hanem probléma

 

A Szövetségben azonban a Most-Híd adta problémából erényt próbálnak kovácsolni. Úgy beadva, mintha a különbség többletet, a bejutási esélyek növelését jelentené. Mintha a parlamentben kormány és ellenzéki oldal egyetlen pártban politizálna, ahol minden megengedett. Mert a választó elfogadja. De mindannyian tudjuk, hogy nem így van. Nincs egyetlen olyan ország sem a világon, ahol ez így működne. Nem véletlenül. Mert nem is működhet.

 

És hamarosan tudni fogják ezt azok is, akik ennek ellenkezőjéről győzködnek bennünket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!