Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Martin Klus nem adja fel, annak ellenére, hogy csúnyán leszerepelt az Európai Parlament illetékes bizottsága előtt, ragaszkodik jelöléséhez az Európai Számvevőszékben. Klust Eduard Heger kormányfő jelölte a posztba még tavaly, bár a korábban külügyi államtitkárként dolgozó politikusnak semmilyen auditori tapasztalata nem volt. A jelöltés egyértelműen politikai és nem szakmai jellegű volt, Klus ugyanis az ősszel kirobbant kormányválság végén kilépett az SaS-ből, és független parlamenti képviselőként a kormánykoalíciót támogatta. Jutalma mégis elmaradt, bár ez nem Hegeren múlott. Bár az illetékes bizottságtól egyetlen támogató szavazatot sem kapott a szerdai ülésen, Klus most azt állítja, hogy Richard Sulík (SaS-es pártelnök) ellenlobbija áll a döntés mögött. Ezt még a progresszívok is cáfolták.

 

Az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága szerdán nem javasolta Martin Klus jelölését az Európai Számvevőszékbe (EDA), amely nevéből adódóan pénzügyi kontrollingot és csalásellenes felügyeletet lát el. Klus volt külügyi államtitkárként kifejezetten Nyugat-orientált és atlantista retorikájával szerzett magának némi elismerést, de erre a posztra alkalmatlannak találták. A 23 bizottsági tagból három tartózkodott, a többiek nemmel szavaztak. Klus okkal van felháborodva, havi 20 ezer eurós fizetést kaphatott volna, ha jóváhagyják a jelölését.

 

A bizottság döntése csak javaslat, az Európai Parlament március 29–30-i ülésén fog végleges döntést hozni, ám nem áll túl jól a magyarellenes megnyilvánulásairól is hírhedté vált politikus.

 

 hirdetes_810x300  

Klus a Denník N-nek adott interjújában Richard Sulíkot nevezte meg a kudarc okaként, aki állítása szerint „hosszabb ideje próbálta befolyásolni a költségvetési bizottság tagjait”.

 

Arra, hogy Tomáš Zdechovský cseh EP-képviselő Klus kudarcát „Szlovákia hatalmas szégyenének” nevezte, azzal reagált, hogy Zdechovskýnak kellene szégyenkeznie, egyébként is, szoros kapcsolatban áll Sulíkkal.

 

Klus mellett progresszív elvtársai sem álltak ki. Michal Šimečka, a PS elnöke (és egyúttal az Európai Parlament alelnöke) Facebook-bejegyzésében abszurdnak nevezte a feltételezést, hogy Sulíknak lett volna elég befolyása a bizottság egészét befolyásolni úgy, hogy Klus egyetlen támogató szavazatot se kapjon. Šimečka szerint Klusnak vitathatatlan kvalitásai vannak diplomácia terén, de az audit területén semmilyen referenciái nincsenek.

 

„Attól, hogy valaki átesett már auditon, nem lesz auditor, ahogy attól sem válik egy csapásra sebész valakiből, hogy kétszer átesett már műtéten”

 

fogalmazott a PS elnöke.

 

Zuzana Čaputová csütörtökön felszólította Eduard heger megbízott kormányfőt, hogy a „reputációs kockázatok” elkerülése érdekében vonja vissza Klus jelölését. Heger azonban megint kerüli a döntést, és csak annyit közölt, hogy Klusnak magának kell levonnia a megfelelő következtetéseket, az üggyel pedig leghamarabb a brüsszeli EU-csúcs után kíván foglalkozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!