Nyitókép: Ministerstvo obrany SR

 

A parlament külügyi bizottságának elnöke, Marián Kéry (Smer-SD) parlamenti képviselő nem látta azt az elemzést, amely alapján az ideiglenesen kinevezett védelmi miniszter, Jaroslav Naď (Demokraták) a MiG-29 vadászrepülőgépek Ukrajnába küldéséről döntött.

 

„Meg merem kockáztatni, hogy nem is létezik ilyen elemzés. Naď és az ideiglenesen kinevezett miniszterelnök, Eduard Heger (mindketten Demokraták) nem voltak egyértelmű állásponton“

 

– mondta Kéry, hozzátéve, hogy ennek a kérdésnek két szintje van.

 

 hirdetes_810x300  

A rakétákat nem tekinthetjük selejtnek

 

A képviselő szerint az egyik érdemi, ahol a Smer párt következetesen azt állítja, hogy ellene vannak a MiG-ek Ukrajnába szállításának, a másik pedig az alkotmányos szint, ahol Kéry szerint a kormány nem dönthet ilyen adományról, ha bizalmatlanságot szavaztak neki.

 

A külügyi bizottság elnöke ugyanakkor sajnálja, hogy a vadászgépeket selejtnek nevezik.

 

„Az S-300-as rendszer is selejt volt, a MiG-ek is selejtek, másrészt viszont a védelmi miniszter azzal kérkedik, hogy 900 millió eurót kellene kapnunk érte. Szóval kérdezem, melyik hülye adna 900 millió eurót valami selejtért? Arról pedig senki nem beszél, hogy kétezer rakétát is szállítunk, amit semmiképpen sem tekinthetünk selejtnek”

 

– véli Kéry.

 

A kártérítést az emberek megsegítésére akarták fordítani

 

Egyúttal kijelentette: a pozsonyi Comenius Egyetem alkotmányjogászai egyértelműen állítják, hogy a kormánynak nincs erre legitimitása.

 

„Naď egyszerűen nem tudta kezelni azt a helyzetet, hogy az F-16-os repülőgépeket nem szállítják le időben, és lehetőség volt arra is, hogy ez év végéig meghosszabbítsák a szerződést a MiG-ek javítására, de ők egyszerűen nem éltek ezzel”

 

– állítja a Smer-SD képviselője.

 

Kéry kifejtette továbbá, hogy a 900 milliós kártérítést eredetileg a válsággal és az inflációval küzdő szlovákiai emberek megsegítésére szánták.

 

 „Naď miniszter a kezdetektől fogva tudta, hogy újabb seftet fog kötni, ami kedvező lesz az amerikai félnek, hogy ismét néhány új helikoptert tudjon adni. Ön szerint Szlovákiának jelenleg szüksége van néhány új helikopterre, és ezenfelül még 340 millió eurót kell fizetnie saját költségvetéséből? Ez beteges”

 

– vélekedett a külügyi bizottság elnöke.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!