eNyitókép forrása: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

A Most-Híd platform szombati tanácskozásán Sólymos László, a Szövetség-Aliancia Országos Tanácsának elnöke egyértelművé tette, hogy platformja nem támogatja Gyimesi György parlamenti képviselő felvételét a Szövetség-Aliancia választási listájára. Ezzel szemben a Simon Zsolt-féle Magyar Fórummal való közös indulást fontosnak tartja, olyannyira, hogy még „kompromisszumokat” is hajlandóak vállalni.

 

Rigó Konrád, a platform nemzetáruló elnöke azt hangsúlyozta, hogy a maguk részéről elutasítanak minden együttműködést „a szélsőséges, poulista pártokkal és politikusokkal”. Ez a liberális szókészletben a nem progresszív, nem atlantista és nem liberális pártok mindegyikére igaz. Ez azt jelenti, hogy a Most-Híd platform a liberálisok és a HLAS felé terelné a Szövetséget már most, a választások előtt. Ezt egyébként a Magyar Fórum irányába tett újabb nyitás is jelzi, Simon Zsolték Rigó Konráddal egyidőben letették voksukat a liberális fősodor mellett.

 

A Most-Híd dilemmája nem az, hogy Gyimesi kell a Szövetségnek, hanem hogy a Most-Híd már nem kell senkinek

 

 hirdetes_810x300  

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Sólymos arról beszélt, jó lenne, „ha a közösen hozott szabályokat mindenki betartaná, beleértve az országos elnököt”, Forró Krisztiánt is.

 

 

Sólymos az orosz-ukrán háború kapcsán leszögezte, „ebben a kérdésben nem lehet kétséget hagyni afelől, hogy melyik oldalon állunk”. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Most-Híd platform nemzetáruló elnöke, Rigó Konrád támogatja Ukrajna felfegyverzését, legutóbb pedig mély egyetértéssel nyilatkozott a kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy 13 MiG-29-est adnak át Ukrajnának (2000 MiG-ekhez tartozó rakétával és KUB közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerrel).

 

Melyik pártba távoznak ezúttal a magyarság árulói?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Kijelentette, hogy a szlovákiai magyar intézményi politikai képviselet érdekében a Most-Híd platform a Szövetség és a Magyar Fórum közös indulását szeretné elérni. Ennek érdekében hajlandó kompromisszumokra is, például elfogadhatónak tartja a párt nevének megváltoztatását úgy, hogy abban szerepeljen a Magyar Fórum neve is.

 

„Meggyőződésünk, hogy a közös indulás nemcsak a Híd, de az egész Szövetség és a Magyar Fórum érdeke is”

 

mondta.

 

A nemzetáruló Rigó Konrád arról is beszélt, hogy a Most-Híd mindig hű marad alapgondolatához. Hangsúlyozta az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy Oroszország nemcsak Ukrajna ellen indított támadást, hanem minden olyan szövetségi rendszer ellen, amely szavatolja Európa biztonságát. Megjegyezzük, hogy egy ilyen szövetségi rendszer van, az a NATO, így Rigó lényegében arról beszél, hogy Oroszország megtámadta a NATO-t.

 

Kiemelte, hogy a Most-Híd platform „szélsőséges és szélsőségesen populista” pártokkal és politikusokkal nem vállal semmilyen politikai közösséget. Egy mondattal később egyértelművé tette, hogy Gyimesi Györgyre utalt, hozzátette ugyanis, hogy minden Összefogás (ez a Világi Oszkár oligarcha által életre hívott platform) és MKP platformon belül politizáló egyént feltétel nélkül elfogadnak a Szövetség parlamenti listáján. 

 

Rigó szerint a választási lista csak azután kerülhet az Országos Tanács elé jóváhagyásra, hogy arra a grémium (2-2-2 MKP, Most-Híd és Összefogásos egyén alkotja) is rábólintott. Jelezte, hogy ha az országos elnök (Forró Krisztián, akinek nevét ezúttal sem ejtette ki) önhatalmúlag dönt a listáról, „az egész Most-Híd platformmal kerül szembe”, és veszélybe kerül „a Szövetség léte”.

 

Gyimesi Györgyre vonatkozó újságírói kérdésekre reagálva Sólymos László elmondta:

 

„Egy dolog biztos. A Most-Híd platform csaknem egésze negatívan viszonyul ahhoz a lehetőséghez, hogy Gyimesi György esetleg a Szövetség listáján induljon”

 

mondta, majd hozzátette, hogy nem támogatnák a grémiumon belül Gyimesi jelölését, bár állítása szerint még nem született erről konkrét döntés.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!