Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Folytatódik a sárdobálás a Klus-botrány kapcsán. A volt külügyi államtitkár tegnap kénytelen volt kérvényezni jelölése visszavonását a kormánytól, miután az EP költségvetési bizottsága nem javasolta megválasztását az Európai Számvevőszék szakértői közé, és először Čaputová államfő, majd Heger is visszalépésre szólította fel.

 

A pozíció Klusnak havi 20 ezer eurós fizetést jelentett volna, a gond az volt, hogy zéró tapasztalata volt auditori szakterületen, mivel végzettségét tekintve politológus, és elsősorban a diplomácia terén rendelkezik reputációval. Az EP költségvetési bizottságának tagjai közül így egyetlen támogató szavazatot sem kapott.

 

Klus rögtön Richard Sulíkot vádolta meg az eredménnyel, azt állítva, hogy ellene lobbizott az EP-ben. Mint utóbb kiderült, Sulík tényleg megkeresett több európai parlamenti képviselőt levélben, arra figyelmeztetve őket, hogy Klus jelöltségének támogatása ronthatja az érintett európai intézmények megítélését.

 

 hirdetes_810x300  

Klus ezzel lényegében azt mondta, hogy egyetlen szlovák politikus képes volt befolyásolni egy egész testület véleményét. Nem sokkal később Mikuláš Peksa cseh EP-képviselő cáfolta Klus vádjait, és a Twitteren közölte, hogy ő és képviselőtársai nem Sulík bábjai, és a hiba pedig nem náluk, hanem a szlovák kormány szintjén történt, Klus pedig nem bizonyította rátermettségét a költségvetési audit feladatainak ellátására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!