Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Richard Sulík, az SaS elnöke levélben írt több európai parlamenti képviselőnek, amelyben élesen kritizálta Martin Klust, aki épp az Európai Számvevőszék (Európai Auditorok Testülete) egyik tagjelöltje volt. Klus korábban az SaS jelöljteként külügyi államtitkár volt, majd az őszi kormányválságot követően parlamenti képviselő lett, távozott az SaS-ből, és frakción kívülről támogatta a Heger-kormányt, amit az SaS buktatott meg. Később Eduard Heger kormányfő az Európai Számvevőszék szlovák delegáltjának jelölte.

 

A gond csak az volt, hogy Klus semmilyen tapasztalattal és képesítéssel nem rendelkezett ahhoz, hogy helyet kapjon egy pénzügyi és csalásellenes szakmai felügyeletre hivatott testületben. Végzettségét tekintve politológus, a mainstream legfeljebb atlantista diplomáciai ténykedését méltathatja.

 

Így nem meglepő módon az Európai Parlament 23 tagú költségvetési bizottsága szerdán 20 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett nem javasolta Klus beválasztását a Számvevőszékbe. Klus a nagy port kavaró nemzetközi blamázst azzal próbálta magyarázni, hogy Sulík keményen lobbizott ellene, és ezért bukott el – nem pedig nyilvánvaló szakmai hiányosságai miatt.

 

 hirdetes_300x300  

A balliberális SME napilap információi szerint Sulík tényleg több EP-képviselőnek küldött levelet, amelyben Klus ellen próbálta hangolni a címzetteket. Az egy másik kérdés, hogy még a progresszív Michal Šimečka – aki egyben az EP alelnöke is – vitatja, hogy Sulík ellenlobbija képes lett volna úgy befolyásolni a költségvetési bizottságot, hogy Klus egyetlen támogató szavazatot se kapjon.

 

Sulík a levélben azt írta, hogy Klus jelölésének bizottság általi támogatása „reputációs kockázatot jelentene minden érintett európai intézmény számára”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!