Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A Focus ügynökség legújabb felmérése szerint jelenleg a volt háromszoros miniszterelnök, Robert Fico pártja, a Smer-SD a legerősebb párt Szlovákiában. A legújabb felmérést vasárnap mutatták be a Markíza televízió Testre szabva (Na telo) c. műsorában.

 

Ezzel szemben a legutóbbi 2020-as parlamenti választások győztesének, Igor Matovičnak a mozgalma, az OĽaNO a parlamenten kívül rekedne. Az OĽaNO-t már az Eudard Heger ideiglenesen megbízott kormányfő pártja, a Demokraták is megelőzné.

 

A felmérést a Focus ügynökség készítette március 14. és 22. között, melynek során 1018 válaszadót szólított meg. A választók csaknem 67 százaléka venne részt a választásokon, a megkérdezettek csaknem 18 százaléka nem menne el szavazni, és a választók csaknem 16 százaléka még mindig bizonytalan.

 hirdetes_810x300  

 

A Focus márciusi felmérése szerint a választók 17,6 százaléka a Smerre szavazna. A Focus februári felméréséhez képest a Smer három százalékponttal erősödött. De fontosabb hír, hogy a Hlas csaknem négy százalékpontot esett. A felmérés szerint jelenleg 17,1 százalékkal jutna be a parlamentbe.

 

A Smer mellett a Progresszív Szlovákia (12,1%) és a Republika (9,6%) is erősödött.

 

 

A Demokraták a parlamentben

 

A Focus-felmérés második meglepetése, hogy Heger megbízott miniszterelnök Demokratái is bejutnának a parlamentbe. Az ügynökség először vette fel a felmérésbe a pártot, mivel a párt csak március elején alakult. A Demokratákra a választók 5%-a szavazna, és kilenc képviselővel jutna be a parlamentbe.

 

Heger pártja elsősorban az OĽaNO, a KDH és a Za ľudí szavazóit veszi el. Ennek eredményeként nemcsak az OĽaNO (4,3%) bukott, hanem a KDH (5,8%) is. A kereszténydemokraták azonban 5,8 százalékos támogatottsággal még mindig a parlamenti küszöb felett vannak.

 

Ezzel szemben Matovič OĽaNO-ja a parlamenten kívül rekedne a Focus márciusi felmérése szerint, preferenciái jelenleg 4,3 százalékon állnak. Ez több mint két százalékpontos csökkenés februárhoz képest. Az OĽaNO mellett az SaS (5,1%) is veszített potenciális szavazókat, ami mindössze tized százalékponttal haladja meg a választhatóság határát.

 

Éppenhogy a parlamenten kívül rekedne a Szövetség-Aliancia is 4,7%-kal, valamint az SNS (3,4%), Kotlebáék (2,7%), a Magyar Fórum (1,5%), a Dobrá voľba (1,4%) és a Za ľudí (1,2%).

 

A felmérés szerint a Smer-SD pártnak 33 mandátuma lenne a parlamentben, a Hlas-SD-nek 32, a Progresszív Szlovákiának 23, a Republikának 18, a Sme Rodinának 14, a KDH-nak 11, az SaS-nek 10, a Demokratáknak pedig 9.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!