Nyitókép: TV Markíza/screenshot

 

„Az Egyesült Államok megszabadul a régi technikától” – értékelte az amerikai ajánlatot Robert Fico volt miniszterelnök vasárnap a Markíza televízió Testre szabva c. politikai vitaműsorában. A szlovák védelmi minisztérium a hét folyamán közölte, hogy az amerikaiak tizenkét új Bell AH-1Z Viper harci helikoptert kínáltak Szlovákiának.

 

Jaroslav Naď, a védelmi minisztérium vezetője szerint a helikopterek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Szlovákiának azonban 340 milliót kell fizetnie értük három-négy év leforgása alatt. Emellett Szlovákia hozzávetőleg 200 millió eurót kap az Európai Békealapból az Ukrajnába küldött MiG-ekért.

 

Naď: Amerika 12 Viper helikopterert és rakétákat kínál a szlovák MiG-ekért cserébe

 hirdetes_400x285  

 

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke meg van győződve arról, hogy az amerikaiakkal folytatott kereskedelem előnyös Szlovákia számára. Ficot amiatt bírálta, hogy amíg kormányon volt, Szlovákia amerikai Black Hawk helikoptereket és F-16-os vadászgépeket vásárolt, de amikor ellenzékben van, kritizálja a katonai felszerelések vásárlását az USA-ból.

 

„Mindannyian tudjuk, hogy ezek a helikopterek ostobaságok, hogy nincs rájuk szükségünk, hogy az amerikaiak ránk kényszerítették őket”

 

–folytatta Fico. Kollár mosollyal az arcán kérdezte tőle, hogy a Black Hawkokra vajon szükség volt-e?

 

A Smer elnöke szerint a kormány csak Amerika kedvében akar járni. Szerinte az USA megszabadul a légi technológiától, amelyre Szlovákiának nincs szüksége. Kiemelte, hogy az ország nem tervezett harcjárműveket bebiztosítani. Fico azt is hozzátette, hogy a Smer a választások megnyerése után szeretné biztosítani a szuverén légvédelmet.

 

Fico a vitaműsorban azt is kiemelte, hogy a Smer hétfőn büntetőeljárást indít a kormány minden tagja ellen, akik úgy döntöttek, hogy MiG-eket küldenek Ukrajnába. Robert Fico megismételte azt az állítást, hogy ez a lépés alkotmányellenes volt, mivel a kormánytól megvonták a bizalmat a parlamentben. A feljelentés közhivatalnok hatalommal való visszaélése, más vagyonkezelésében elkövetett kötelességszegés és szabotázs gyanúja miatt indul.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!