Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A szlovák kormány kedden visszavonta Martin Klus volt külügyi államtitkár jelölését az Európai Számvevőszék testületébe.

 

Az Európai Parlament költségvetési bizottsága nem javasolta Klus megválasztását az Európai Számvevőszék tagjai közé, a volt államtitkár egyetlen támogató szavazatot sem kapott. A kialakult botrány miatt Čaputová államfő kérte a kormányt, hogy alkalmasabb jelöltet állítsanak a posztra, később Heger is jelezte, hogy ha Klus maga nem teszi meg, a kormány egyoldalúan vonja vissza a jelölését. Klus végül maga döntött a visszavonuló mellett, de a kudarcért Richard Sulík SaS-es pártelnököt vádolta meg, aki lobbizott Klus megválasztása ellen.

 

Az érem másik oldala, hogy Kuls politológus, tapasztalatokat pedig inkább a diplomácia területén tud felmutatni, miközben az audit kapcsán sem képesítést, sem tapasztalatot nem tudott felmutatni. Klust hiányosságai ellenére Eduard Heger kormányfő jelölte a posztra még a kabinet decemberi bukása előtt. Korábban Klus távozott pártjából, az SaS-ből, és független képviselőként támogatta a kisebbségbe kerülő Heger-kormányt, ezért sokan „politikai korrupciót” emlegettek jelölése kapcsán – amit azért kaphatott jutalmul, mert támogatta Hegeréket.

 

A poszt havi 20 ezer eurós fizetést jelentett volna.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!