Nyitókép: SITA

 

Az AKO ügynökség által a TV JOJ Pengeélen (Na hrane) című műsorának készített felmérés szerint az a törvényjavaslat, amely 500 eurós anyagi jutalmat adna minden állampolgárnak, aki részt vesz a közelgő választásokon, azt mutatja, hogy a szlovákiai polgárok csaknem 90 százaléka elmenne szavazni. 22 százalékkal többen, mint a jutalom nélkül.

 

A választók több mint 80 százalékát (pontosan 84 százalékát) az említett jutalom motiválná a választáson való részvételre, annak ellenére, hogy nem tudja, kire szavazna. Az 500 euró ugyanakkor azon válaszadók több mint 40 százalékát is motiválná, akik a klasszikus preferencia-felméréseken úgy nyilatkoztak, hogy nem vennének részt a választásokon.

 

Az összes válaszadó 10,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tud vagy nem akar válaszolni, illetve nem venne részt a választásokon. Ezzel ellentétben a válaszadók 89,2 százaléka elmenne szavazni.

 hirdetes_300x300  

 

Az is jelentős, hogy Matovič anyagi jutalma a választáson való részvételért 22 százalékkal több szlovákiai polgárt vonzna a szavazóhelyiségekbe, mintha az anyagi jutalom nélkül zajlanának le a választások.

 

Kire szavaznának a potenciális választók?

 

A felmérés eredményeinek elemzése azt mutatja, hogy a válaszadók 65,8 százaléka arra a pártra szavazna, amelyet még a jutalom bevezetése előtt kiválasztott.

 

A megkérdezettek további 20,1 százaléka – akik a jutalom miatt mennének el szavazni – olyan pártokra szavazna, amelyeket az adott pillanatban szimpatikusnak tart.

 

A választásokon anyagi jutalmat garantáló pártot, azaz Matovič OĽaNO-ját a válaszadók 3,1 százaléka karikázná be a választói lapon.

 

A választásokon való részvétel ellenére a szlovákiai polgárok kevesebb mint egy százaléka (0,2 százalék) üres borítékot dobna az urnába. A fennmaradó válaszadók nem szavaznának (8,1 százalék), nem tudtak (1,8 százalék) vagy nem akartak válaszolni (0,9 százalék).

 

Az AKO ügynökség március 7-től március 13-ig ezer, 18 év feletti polgár részvételével végzett telefonos felmérést.

 

Matovič javaslatáról szerdán délelőtt 11 órakor szavaznak a parlamentben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!