Nyitókép forrása: Progresívne Slovensko

 

A korábban már megszellőztetett információknak megfelelően a PS szerdán bejelentette, hogy Jaroslav Spišiak egykori országos rendőrfőkapitány belépett a Poregresívne Slovenskoba. Michal Šimečka pártelnök arról beszélt, hogy Spišiak lesz a párton belül a biztonságpolitikai szakértő, és neve garanciát jelent majd arra, hogy nem térhet vissza a Smer kormányzása idején burjánzó korrupció.

 

Alig pár nappal ezelőtt Robert Fico és a Smer is reagált a Spišiakkal kapcsolatos hírekre. Fico szerint Spišiakkal nem a „törvény érkezik” a Progresívne Slovenskoba, hanem maga Világi Oszkár.

 

A Smer elnök múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Spišiak Világi Oszkár Slovnaft-vezérigazgató embere, a Slovnaft biztonsági szolgálatának feje, és nem mellesleg Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter tanácsadója.

 

 hirdetes_400x285  

Szóba került a Szövetség-Aliancia is, ami Fico szerint Világi Oszkár politikai terméke, és hozzátette, hogy „úgy fest, ez a termék sikertelen lesz”, nagy valószínűséggel nem jut ba a parlamentbe. Fico nyilván ezzel az állítással akarja alátámasztani, miért lehet szüksége Világinak, hogy kiterjessze befolyását a PS-re.

 

Fico állítása szerint Világi befolyása a belügyminisztériumra „teljesen világos, hiszen Mikulec is Világi volt alkalmazottja”, és Hamran István jelenlegi országos rendőrfőkapitány is „Világi embere”. Ez utóbbival kapcsolatban a Smer elnöke úgy véli, hogy ha smeres kormány alakul a választások után, Hamran leszerel, ami Fico szerint politikai pályára való áttérést fog majd jelenteni. (Megjegyezzük, Hamrant a 2020-as választások előtt szintén a PS-szel hozták összefüggésbe, mint lehetséges indulót a listán, majd mint lehetséges belügyminiszteri jelöltet.)

 

A sajtó Fico bejelentésére érdekesen reagált. Előhúzták ugyanis azt a hangfelvételt, amelyet anno a csiffári vadászházban rögzítettek, és amelyen Ficoék Dušan Kováčik (akkor már csak volt) speciális ügyész várható ítéletéről egyeztettek. Fico arra próbált utalni Világinál, hogy valahogy segítse ki a szorult helyzetéből börtönbüntetéssel szembenéző Kováčikot.

 

Fico szerint Világi erre csak annyit mondott, hogy a bírónő a sajtó nyomása miatt nem tehet mást, így Kováčiknak fel kell készülnie, hogy 12 évet kap.

 

Hogy a fentiek Fico elhiteltelenítését (ha ez lehetséges egyáltalán), vagy szavainak megerősítését szolgálják-e, nehéz eldönteni.

 

Michal Šimečka szerdai Spišiakkal közös sajtótájékoztatóján Fico kijelentéseit elutasította:

 

„Az, hogy Robert Fico engem vagy Spišiak urat támadja, csak azt bizonyítja, hogy valamit jól csinálunk, és hogy az együttműködésről kötött megállapodás helyes lépés volt”

 

mondta, hozzátéve, hogy Fico nyilván fél az igazságszolgáltatástól. Maga Spišiak is szűkszavú volt. Csak annyit tett hozzá:

 

„A döntésem a politikába való belépésről az én saját döntésem volt. (…) Én a Progresívne Slovenskoban akivel csak találkoztam, azok az ilyen (Fico-féle – a szerk.) kijelentéseknek nem hisznek, ők úgy tartják, hogy az emberek maguk kerülnek a politikába, maguk dolgoznak, harcolnak céljaikért. Engem ez motivál”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!