Nyitókép forrása: Forró Krisztián hivatalos facebookoldala

 

Szerdán megjelent a Median SK közvélemény-kutató ügynökség friss megbízhatósági rangsora a politikusokról. Ahogy egy korábbi felmérés, úgy ez is Čaputová államfő megítélésének romlását mutatta, bár a Median szerint továbbra is a progresszív elnök asszony vezeti a listát. A lista alján Igor Matovič áll. A felmérés eredményét azonban több perspektívából is megnézhetjük. Például Čaputová után Forró Krisztián a második helyen áll, ha azt nézzük, melyik politikus mennyi „nem megbízható” választ gyűjtött be. Összességében azonban siralmas képet fest a felmérés a szlovák belpolitikáról, nincs egyetlen olyan személyiség sem, akiben többen bíznának, mint ahányan nem bíznak bennük…

 

Zuzana Čaputová a Mediannál továbbra is a legmegbízhatóbb politikus, de még nála is kisebbségben vannak a „bizakodók”, akiknek jelentős része a fővárosból kerül ki. A legkevésbé az 50 év felettiek bíznak az elnök asszonyban. A pártszimpátia alapján Čaputovát a liberális pártok (PS, Za ľudí, SaS) tartják leginkább megbízhatónak. Januárhoz képest az államfő megítélése összességében javult.

 

A lista alján technikailag Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke áll, ám azért nem sorolja őt a Median a sereghajtók közé, mert a lakosság mintegy harmada nem ismeri őt. Szemben például Igor Matovičcsal, az OĽANO elnökével, akiben jelenleg a lakosság 80 százaléka nem bízik.

 

 hirdetes_400x285  

A listát ugyanakkor más szempontból is vizsgálhatjuk. Ha az adott politikusban bízók helyett azt nézzük, ki kapta a legkevesebb negatív értékelést a válaszadóktól, akkor a sorrend alaposan megváltozik.

 

Forró Krisztián feljön a második helyre, a lista alsó felébe pedig a jelenlegi kormánypártok vezérei kerülnek. Ők kapták a legtöbb bizalmatlan jelzőt. Matovič ebben az esetben is sereghajtó, akit Richard Sulík, Marian Kotleba, Andrej Danko, Eduard Heger és Boris Kollár előz meg. A lista felső felében Čaputová, Forró, Milan Majreský (KDH), Michal Šimečka (PS), Milan Uhrík (Republika), Peter Pellegrini és Robert Fico szerepel.

 

 

A felmérés arra is rákérdezett, hogy mennyire tekintenek az emberek fenyegetésként Oroszországra és az USA-ra. A két nagyhatalom csaknem azonos értékelést kapott: több mint negyven százalék szerint a két ország fenyegetést jelent Szlovákia biztonsága számára.

 

Oroszországtól inkább a 18-29 éves korosztály tart, az USA-tól épedig a 60 év felettiek. A felmérés szerint az SNS, az ĽSNS, a Smer, a Republika, a Szövetség-Aliancia választói, valamint a Magyar Fórum, a HLAS és a KDH szavazóinak egy része tekinti veszélyforrásnak az USA-t. 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!