Nyitókép: SITA/Diana Èernáková

 

Igor Matovič, az OLaNO elnöke, korábbi kormányfő és pénzügyminiszter csak abban az esetben lép be egy következő koalícióba, ha az teljesíti azt a feltételét, hogy 500 eurós juttatásban részesíti azokat a választókat, akik szeptember 30-án az urnákhoz járulnak.

 

Matovič ezen feltételét még meg kell erősítenie a párt közgyűlésének, mely szerinte a következő hetekben ül majd össze.

 

Az előző választásokat fölényesen megnyerő OĽaNO elnöke azután jelentette be feltételét, hogy szerdán (március 29-én) a parlament nem hagyta jóvá törvényjavaslatát, melyben jutalmat javasolt a választásokon való részvételért. Javaslatát azzal indokolta, hogy a választások után a „maffia és extrémisták” visszatérése fenyeget.

 

 hirdetes_810x300  

Matovič attól tart, hogy az előrehozott választások után egy Hlas–Smer–Republika koalíció alakulhat alkotmányos többséggel. Ezeket a pártokat, valamint Kotlebáékat egyébként határozottan elutasította, mint lehetséges partnereket.

 

Az egykori kormányfő szerint a szeptemberi választások lehetnek az „utolsó demokratikus” választások, ezért úgy véli, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a több százezer nemszavazót is rábírják a választásokon való részvételre.

 

Matovič annak ellenére is fenntartja a jutalom kifizetésével kapcsolatos feltételét, hogy esetleg emiatt több párt is elzárkózhat majd az OĽaNO elől a koalíciós tárgyalások során. Egyúttal azt is bejelentette, hogy az ismételten benyújtott törvényjavaslatát az 500 eurós jutalomról nem vonja vissza.

 

A pártelnök nem tartja választási korrupciónak a javaslatot, mivel úgy véli, hogy akkor a választásokon induló pártok minden ígérete annak minősülne, ha az anyagi hasznot hoz magával.

 

Matovič azt is elárulta, hogy ha nem lenne teljesíthető az 500 eurós ígérete és bebizonyosodna, hogy nincs összhangban az alkotmánnyal, akkor előlép a C-tervvel.

 

„Mi ezt az 500-ast átvisszük mindenáron”

 

hangsúlyozta.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!