Nyitókép forrása: Eduard Heger Hivatalos facebookoldala

 

Eduard Heger megbízott kormányfő és Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter pénteken Ukrajnába látogattak, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó helyszínét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. Naď azonban Ukrajnából bejelentette, hogy megérkezett az országba  a Szlovákiától kapott KUB közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer. Az ígért 13 MiG-29-es vadászgépből négy már Ukrajnában van, Naď szerint a fennmaradó 9 „földi szállítással” is hamarosan az ukránokhoz kerül.

 

Heger állítása szerint Zelenszkij hívta őt találkozóra azután, hogy a kormány elfogadta a MiG-29-esek átadását. A találkozón többek között arról fognak beszélni, milyen támogatást tudna még nyújtani Ukrajnának Szlovákia az uniós csatlakozás kérdésében.

 

„Számunkra rendkívül fontos, hogy Ukrajna minél hamarabb stabil ország lehessen, mert az nem csak a határon átnyúló együttműködésünket lendíti fel – ez egy újabb téma, amelyről tárgyalni fogunk”

 

mondta a kormányfő. Elmondása szerint Ukrajna háború utáni újjáépítése nagy lehetőséget jelent majd a szlovák vállalatoknak, és fejlődési lehetőséget teremt Kelet-Szlovákiának. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna újjáépítésére 400 milliárd euró kellen fordítania a világ országainak.

 hirdetes_300x300  

 

Az nem teljesen világos, hogy milyen hasznot remél a kormányfő Ukrajna újjáépítéséből Kelet-Szlovákia javára. Kárpátalját nem érték el a harcok, Ukrajna újjáépítésének összege pedig csak akkor érheti el a 400 milliárdot, ha Kijev visszaszerzi az ellenőrzést eredeti határai felett, ami még az amerikaiak szerint sem fog bekövetkezni. A harcok elsősorban Kelet-Ukrajnát tarolták le, a károk legnagyobb része olyan területeken keletkezett, amelyek ma is orosz kézen vannak.

 

Jaroslav Naď az átadott vadászgépeken és KUB rendszereken túl arról is beszélt, hogy Ukrajna további katonai támogatása Szlovákia részéről lassan elérheti korlátait. (Megjegyezzük, ez a választások közelségével is összefügg.) Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Szlovákia sokat segíthet Ukrajna lőszerellátásán, mert az elmúlt időszakban hozott intézkedések meg fogják ötszörözni a szlovák lőszergyártás kapacitását (ez jelenleg 30 ezer darab lőszer/év).

 

Elárulta, hogy Szlovákia már ma is elsősorban Ukrajnának gyárt lőszereket, amelyeket vagy közvetlenül Ukrajnának ad át, vagy más európai országok veszik meg, majd küldik el Ukrajnának.

 

Naď találkozni fog Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel, akivel beszélni fognak a szlovák gyártmányú Zuzana 2 önjáró lövegek harctéri teljesítményéről és az ukrán kezelőszemélyzet tapasztalatairól.

 

Az atlantista miniszter kevésbé megnyugtató kijelentéseket is tett. Úgy fogalmazott:

 

„Az ukránok nagyon intenzíven figyelik, mi történik nálunk, és gyakran adnak át információkat az Oroszországhoz kötődő [szlovákiai] szélsőséges csoportoktól és politikai pártokról”

 

mondta. A Demokrati színeiben választásra készülő Heger és Naď narratívája az, hogy az ellenzék illetve az, aki bírálja Ukrajna katonai támogatását, az orosz dezinformációt terjeszt. A Smert rendszeresen Moszkva kitartottjának nevezik, mert Robert Fico leállítaná Ukrajna katonai támogatását. A fenti kijelentés ennek a kampánystratégiának a része.

 

Más kérdés, hogy elég nyilvánvaló, hogy a szlovák fegyvergyáraknak egyre több gazdasági érdeke fűződik a háború elhúzódásához és a jelenlegi Ukrajnát támogató politika megmaradásához. Az EU által nemrég elfogadott 2 milliárd eurós lőszerbeszerzési programból is komoly forrásokra számíthatnak.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!