Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Nem jött létre megállapodás a Magyar Fórum (MF) és  Szövetség-Aliancia között, Simon Zsolték pedig a maguk részéről be is fejezték a tárgyalásokat a közös indulásról. Simon „értelmetlennek” nevezte az egyeztetések folytatását. Sólymos szerint az MF nem volt hajlandó engedni az elképzeléséből.

 

Simon szerint a Szövetség-Aliancia két platformja, a vegyespárti Most-Híd és a Világi platform Összefogás a választási lista 7., valamint 16. helyét, illetve a 23. és 24. helyét ajánlotta fel az MF-nek, amit Simonék elutasítottak, mert nem tartották „korrekt ajánlatnak”. Az ő elképzelésük ugyanis az volt, hogy az első 15 helyből négyet kapjanak. Mindezt az MF a közvélemény-kutatásokon mért pártpreferenciákkal próbálta indokolni. Ezen felmérések azonban több megalapozott gyanút váltottak ki arra vonatkozóan, nem manipuláltak-e.

 

Az MF keddi sajtótájékoztatóján kizárta az újabb tárgyalásokat a Szövetséggel. Egyúttal mindenért az MKP-platformot hibáztatta, amely szerinte elzárkózott az együttműködéstől, míg a Most-Híd platform és az Összefogás platform nyitott volt feléjük.

 

 hirdetes_810x300  

Simon nehezményezte, hogy a Szövetség „egyik platformja egyre jobban szembe helyezkedik az Európai Unióval”, hogy a platformok egymásnak ellentétes nyilatkozatokat tesznek. Az MF elnöke arról is beszélt, hogy több kisebb szlovák párttal egyeztetnek az együttműködésről, és az ODS-szel folytatott tárgyalásaik vannak legelőrehaladottabb állapotban. (A szinte mérhetetlen ODS  az atlantista Pavel Macko NATO-tábornok pártja).

 

Szövetség helyett Szövetség-Magyar Fórum, Gyimesi helyett Simon – a Körkép.sk megkérdezi olvasóit (Szavazással!)

 

Nem sokkal az MF sajtótájékoztatója után Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke (most-Híd platform) és Mózes Szabolcs, a párt általános alelnöke (Összefogás platform) is sajtótájékoztatót tartott. Érdekesség, hogy az MKP platform nélkül

 

Sólymos arról beszélt, hogy az MF nem volt hajlandó engedni eredeti feltételeiből, ugyanakkor bírálta az MKP platformot is, amiért az nem támogatta az MF felvételét a közös listára.

 

Sólymos elmondta, hogy az eredeti ajánlat úgy szólt, hogy az MF két helyet kapna a választási lista első húsz, befutónak gondolt helyéből, további négyet pedig valahol az első harmincban, összesen húsz helyet a teljes listán.

 

Újságírói kérdésre Sólymos azt is elmondta, hogy Gyimesi György Szövetségen belüli indulásával kapcsolatban a Most-Híd álláspontja nem változott.

 

Simon Zsolt kijelentésére, miszerint a Szövetség-Aliancia „radikalizálódik”, Sólymost azt válaszolta, hogy amíg a Most-Híd benne van a Szövetségben, a párt nem lehet radikális.

 

Király Zsolt: Solymos elárulta, hogy tud végre megszabadulni a magyarság a Most-Hídtól: Gyimesi a kulcs

 

A Most-Híd dilemmája nem az, hogy Gyimesi kell a Szövetségnek, hanem hogy a Most-Híd már nem kell senkinek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.