Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Mikuláš Dzurinda egykori szlovák kormányfő hivatalosan is kéri új pártja bejegyzését a belügyminisztériumnál, miután sikerült összegyűjtenie a pártalapításhoz szükséges mennyiségű aláírást.

 

A szükséges minimum a törvény szerint 10 ezer szignó, Dzurindáék 12 861 aláírást adna le a minisztériumnál.

 

Egy újabb nyugati irányultságú, kék (atlantista) párt jön létre, amelynek a neve „Modrí – Europské Slovensko” lesz (Kékek – Európai Szlovákia).

 

 hirdetes_400x285  

Dzurinda már hónapokkal ezelőtt belefogott a pártalapításba. Eredetileg a néhai SPOLU mikropárt adott volna helyet a projektjének, át is nevezték a pártot Modrá koalíciára (Kék Koalíció), ám nem tudtak egyezségre jutni (vélhetően a pártelnök személyéről), és Dzurinda kivonult a projektből. Állítása szerint a párt jogelődjének elnöke, Miroslav Kollár nem volt hajlandó összehívni a tisztújító közgyűlést. Amint Dzurinda kivonult a projektből, erre végül sor került, és a SPOLU-ból lett Modrá koalícia ma már Demokrati néven fut, elnöke pedig Eduard Heger megbízott kormányfő.

 

Atlantista agendával egy sor mikropárt fogja megmérettetni magát a szeptemberi előrehozott választásokon. A Demokrati jelenleg 5 százalékon áll, bejutása kétséges, az egyetlen dolog, amit elért, hogy az OĽANO-t a parlamenti küszöb alá nyomta. Ott van az ODS, a NATO-tábornok Pavel Macko pártja, amely szintén mikropárt, most a Magyar Fórummal egyezkedik. És készülőben van a Jablko (Alma), ami Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő pártja, de még nincs bejegyezve.

 

Szintén atlantista agendát követ a progresszív PS, részben a KDH is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!