Nyitókép: SITA/GLOBSEC

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a bíróság bűnösnek találta vesztegetés bűncselekményének elkövetésében Peter Kažimír egykori smeres pénzügyminisztert, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) jelenlegi elnökét. Eduard Heger megbízott kormányfő és Zuzana Čaputová államfő szerint is távoznia kellene hivatalából, Kažimír viszont tagadja az ellene felhozott vádat.

 

A hírek szerint Kažimírnak 100.000 eurós pénzbüntetést kellene kifizetnie, a bíróság döntése azonban nem jogerős, ahogy a büntetésről kiadott büntetővégzés sem érkezett még meg az NBS elnökéhez.

 

„A büntetővégzés ellenére, amelyet egyelőre még nem kézbesítettek nekem, ártatlan vagyok. Nem követtem el semmilyen bűncselekményt és nem kételkedem abban, hogy a főtárgyalás során megvédem magam a fellebviteli bíróságon Szlovákiában vagy Európában”

 

közölte Kažimír azzal, hogy bízik az ártatlanság vélelmében, mert semmilyen bűntényt sem követett el. A korábbi politikus azt is kijelentette, hogy nem fog reagálni a politikai nyilatkozatokra a választási kampány idején.

 hirdetes_300x300  

 

Kažimírt már több politikai párt is felszólította a lemondásra, az államfő szerint pedig mérlegelnie kellene távozását az NBS éléről. Ezzel ellentétben korábbi pártja, a Smer-SD kiállt Kažimír mellett, mondván, hogy tipikus áldozata a büntetőtörvény politikai célokra való visszaélésnek.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!