Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Igor Matovič volt kormányfő, az OĽANO elnöke Csacán tartott kötetlen fórumán Magyarország területi revíziójával próbálta indokolni Ukrajna felfegyverzését. „Képzeljük el, hogy a magyarok el akarnák venni a mi Dél-Szlovákiánkat” – kezdte magyarázni azokra a kérdésekre reagálva, amelyek az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat firtatták. A kijelentés nem sokban különbözik Martin Klus volt államtitkár, vagy Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter magyarellenes retorikájától.
A pártelnök ugyanis példálózhatott volna Lengyelországgal is, ha már történelmi párhuzamot akart vonni. Lengyelország az első világháborút követően szemet vetett Árva vidékére. Ez persze a mai politikai viszonyok miatt nem lett volna olyan kényelmes, mint a magyar revízióval rémisztgetni az embereket.

 

„Képzeljük el, hogy a magyarok kijelentik, elveszik a mi Dél-Szlovákiánkat. Ön, vagy bárki az itt ülők közül, aki hazafinak vallja magát, nem kérnék a lengyeleket vagy a cseheket, hogy adjanak fegyvert, hogy megvédjük magunkat? Hogy a magyarokat kiszorítsuk a határainkon kívülre? Mert ez a mi hazánk? Ugyanilyen helyzetben vannak most az ukránok. Tetszik, nem tetszik, Oroszország azt akarja elvenni, ami nem az övé”

 

mondta Matovič, bár érvelésével a közönség egy jelentős része hallhatóan nem értett egyet.

 

Matovič hozzátette, hogy Szlovákiának geopolitikai érdeke, hogy Oroszország ne kerüljön a közvetlen szomszédságába.

 hirdetes_300x300  

 

Az alábbi videóban 3:28-nál kezdődik az okfejtése:

 

 

Egy másik fórumon, Zsarnócán, ami szintén a napokban történt, a következőket mondta az egyik kérdezőnek:

 

„Mit szólnál –és most egyáltalán nem azt mondom, hogy ilyen fenyegetne, mint ahogy azt Káčer mondja –, ha reggel felkelnél, és a hírekből tudnád meg, hogy Magyarország betört Dél-Szlovákiába. (…) Mit mondanál? Mennél harcolni a hazádért, vagy azt mondanád, hogy ott úgyis magyarul beszélnek, hadd vigyék? (…)”

 

fogalmazott Matovič.

 

A zsarnócai felvételen a fenti idézet 9:02-től kezdődik:

 

 

A fentiekből egyértelmű, hogy a választási kampányban rendre elő fog kerülni a magyar kártya. Matovič retorikájában az a furcsa, hogy nemrég még ő szólította fel bocsánatkérésre Káčer külügyminisztert, amiért magyar revízióval ijesztgetett élő adásban – igaz, ő nem elméleti kérdésként, hanem tíz éven belül megvalósuló lehetőségként tálalta a dolgot.

 

Ahogy arra már többször felhívtuk a figyelmet, a lakosság Ukrajna oldalára állításának eszközeként a magyar revízióval példálózni veszélyes. Többek között azért, mert célkeresztet rajzol a magyar közösség hátára. Matovičtól ez a lépés nem annyira meglepő, annyiban mégis nagy váltás, hogy kormányfői idején úgy tűnt, korrekt kapcsolatokra törekszik Magyarországgal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.