Nyitókép forrása: tasr

 

A születési számomról parlament elé terjesztett javaslathoz fűzött egyik kiegészítés lehetővé tenné, hogy a férfiaknál használt születési számmal valaki női nevet viseljen, és fordítva. A közigazgatási és régiófejlesztési bizottság rábólintott a kiegészítés beterjesztésére.

 

Maga a születési számokról szóló törvénymódosító beterjesztés (amennyiben a parlament elfogadja) olyan szabályozást vezetne be, miszerint csak genetikai vizsgálat eredménye alapján lehetne megváltoztatni a születési számot. A javaslat lényegében válasz Vladimír Lengvarský volt egészségügyi miniszter döntésére, amivel jóváhagyta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a műtét nélküli nemváltást, ami az okmányokban is megjelenhetne. A születési szám megváltoztathatatlansága megnehezítené a nemváltás okmányokban való megjelenését.

 

A kiegészítő javaslat Jozef Lukáčtól, a Sme rodina képviselőjétől származik, a szövegezés pedig eltávolítja a nemváltásra vonatkozó részeket az eredeti, jóval ambiciózusabb javaslatból. A hivatalos indoklás szerint azért, mert „nem lehetséges nemet változtatni (…) a jelenleg érvényes jogrend szerint”. Ettől függetlenül megnyitnak egy másik kiskaput.

 

 hirdetes_300x300  

Lukáč szerint bár nem lehet megváltoztatni a születési számot, meg lehet változtatni a kereszt- és vezetéknevet, és ezt az ő javaslata pontosítja a törvény szövegézésében.

 

„Úgy gondolom, hogy ez nagy és helyes előrelépés”

 

mondta.

 

Az előterjesztők szerint a módosítással a transznemű személyek irányultságukról szóló orvosi igazolás ellenében lehetőséget kapnak nevük megváltoztatására.

 

Az Ondrej Dostál vezette OKS élesen kritizálta a nemváltásra vonatkozó rész kizárását a javaslatból.

 

A Szövetség a Családért egyesület szintén elégedetlen. Szerintük a fenti változtatást csak akkor lehetne kompromisszumos megoldásnak tekinteni, ha a módosítás megtiltaná a születési szám megváltoztatását, és lehetővé tenné a nevek semlegesre átíratását – ebben az esetben ugyanis annak jogai sem sérülnének, aki nem akar egy nőről férfiként beszélni, vagy fordítva.

 

 

Körkép.sk, Štandard.sk

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!