Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az önálló Szlovákia történetében először kerülhet sor szakértői kormány kinevezésére, miután Eduard Heger kormányfő vasárnap bejelentette, hogy az államfőtől felmentését kérte a miniszterelnöki poszt alól. A szlovák sajtó némelyike szerint Zuzana Čaputová államfő már kész elképzeléssel rendelkezik a szakértői kormány összetételét illetően, ám nem valószínű, hogy azt még ma délután nyilvánosságra is hozza. A pártok elég vegyesen reagálnak az újabb és egyre mélyülő politikai válságra.

 

Az SaS – amely lényegében a kormány megbuktatásával maga indította el a lejtőn az eseményket – Hegert kritizálja a történtekért. A párt szerint Szlovákia történetének „legdöntésképtelenebb kormányfőjének” érája zárul le. A liberálisok szerint mindez elkerülhető lett volna, ha Heger „az SaS helyett nem Igor Matovič mellett dönt”.

 

A HLAS Heger távozását nélkülözhetetlen lépésnek nevezte ahhoz, hogy a belpolitikai folyamatok ismét stabilizálódjanak. Peter Pellegrini pártelnök szerint a szakértői kormánytól csak az esetleges válsághelyzetek kezelése várható el. A HLAS a választások júliusra történő előrehozatalát szorgalmazza. 

 

 hirdetes_300x300  

A KDH nyilatkozatában abbéli reményét fejezte ki, hogy Zuzana Čaputová „valóban pártokon felül álló” döntést fog hozni, és a szakértői kormány valóban szakértői lesz, és nem fog felesleges „ideológiai és politikai versengésbe” bocsátkozni.

 

Boris Kollár a köztévé 5 perc múlva 12 című műsorában arról beszélt, hogy Vlčan mezőgazdasági miniszter lemondása után már várható volt a kormány összeomlása, de azt is hozzátette, hogy szerinte az ügyvivő kormánnyal csak nőni fog az uralkodó káosz mértéke. Kollár szerint az lenne korrekt Čaputová részéről, ha az államfő tárgyalásra hívná az összes releváns politikai pártot, és egyeztetne velük a szakértői kormányról. 

 

Robert Fico szintén az köztévé vasárnapi vitaműsorában arról beszélt, hogy az előrehozott választások dátumát előbbre kell hozni júliusra. Ezzel Kollár nem értett egyet a szabadságolások miatt. 

 

A progresszív PS szerint Szlovákiára „nehéz hónapok várnak”. A párt a Heger-kabinet egyetlen pozitívumaként az egyértelmű külpolitikai orientációt említette.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!