Nyitókép: montázs, Körkép.sk

 

Frissétve: 17.21 A Heger-kormány bukását követően szakértői kabinetet nevez ki a szlovák államfő. A hivatalnokkormányt egy magyar nemzetiségű személy, a komáromi Ódor Ľudovít (Lajos helyett használjuk a nevét úgy, ahogy ő maga is hivatalosan használja) vezetheti. Ódor az ország egyik legjobb közgazdásza, szakértelméhez, hozzáértéséhez kétség sem férhet. Jó választás a jelenlegi helyzetben. Ódor magyar alapiskolát és magyar középiskolát végzett, majd szlovák egyetemen folytatta. Szlovák feleségével két kisfiút nevelnek szeretetben, akik tudomásunk szerint szlovák iskolába járnak.

 

A pénzügyminisztérium élére várhatóan Ódor kollégája, a Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza, Michal Horváth kerül. Horváth pazar angolszász tanulmányokkal rendelkezik, Yorkban, Oxfordban is tanult. Hogy tudna magyarul, ahogy azt egyesek vélni gondolták, azt saját, hivatalos életrajzában sem tünteti fel. Magyar gyökereiről, magyar tudásáról sehol sem tesz említést.

 

 hirdetes_300x300  

Barczi Július a kulturális tárca várományosa. A palóc magyar gyökerekkel rendelkező művészettörténész a nagyrőcei szlovák irodalmi gimnáziumban érettségizett. 2014–1018 között a betléri kastély igazgatója volt. Forrásaink szerint az egyik legképzettebb muzeológus-szakember. Betlérre akkor figyelt fel igazán a sajtó, amikor ő volt az igazgató. Motivált, nagy tervekkel bíró, kreatív ember, a 2015-ös nemzetközi visszhangot kapott Sisi-kiállítás, a 2016-os Serédy Zsófia-kiállítás, a Sudán-kiállítás is az ő nevéhez köthető, akkor forgatták ott az 1890 című sorozatot is. Jó kapcsolatokkal rendelkezik, az Andrássy-leszármazottak egy részével is ismeretségben van, a Sisi-kiállítás megnyitójára Habsburg Györgyöt is elhívta. A SOGA aukciós ház társtulajdonosa.

 

Eddig a tények.

 

És most nézzük, mit műveltek önjelölt, felvidéki magyar politikusaink a fenti tényekre fittyet sem hányva. Félrevezetve a választókat, hiú ábrándokat keltve bennük, hogy na most jön a felvidéki magyar feltámadás, mert újra tele lesz a kormány magyarokkal. Egymást túlharsogva posztolnak, fotózkodnak, publikálnak, felkeresik Ódor ifjúkori fotóit, közös fényképeiket a korábbi évekből. Hamis módon igyekezve azt sugallni ezzel, hogy befolyással rendelkeznek a „fontos embereknél.” Valójában azonban csak szerepelni akarnak. Gyűjteni a lájkokat bármi áron.

 

A felvidéki magyar választópolgár jó, ha tudja, hogy nem Ódornak, Horváthnak, Barczinak van szüksége a nekik egyébként bizonyára jóleső méltatásra. Ódorék szakmai előmenetele ugyanis bőven elég ahhoz, hogy ne szoruljanak önjelölt, hiteltelen politikai aspiránsok „sztárolására.” A másik oldal az, akinek az ázsióján segíthet az ismeretség. A teljesítményük, eredményeinek fényéből hátha vetül rájuk is.

 

Mi pedig tartsuk mindezt szem előtt, és maradjunk józanok.

 

Megélhetési magyar „politikusaink” számára ugyanis Ódorék csak a figyelemfelkeltés eszköze. Egy újabb DAC-kézilabdacsapat, aki mellé odaállhatnak fényképezkedni, mert most épp ők a népszerűek, sikeresek, bajnokok. Politikai parazitaként.

 

Király Zsolt: Szívünk sárga-kék? Szelfibajnokság indul

 

A parazita ugyanis pont ezt csinálja: kiszívja a gazdatestet, hogy saját magát fenntartsa. Annak népszerűségében fürdőzik anélkül, hogy ő maga bármit is hozzátenne.

 

 

Igen, Ódor, Horváth, Barczi nagyon ügyes, sikeres emberek, akik a tudásuknak köszönhetően kerültek célkeresztbe. Ha miniszterként, miniszterelnökként lehetőséget kapnak, bizonyára élnek is vele. Az esélyt érdemes megadni nekik.

 

Ugyanakkor hiba lenne, ha bármilyen elvárásunk lenne feléjük csak azért, mert esetlegesen magyarok. Karrierjük során eddig is a szakmaiságukra, nem pedig magyarságukra helyezték a hangsúlyt.

 

Akik pedig hirtelen az ő dicsőségükben kívánnak sütkérezni, azokkal szemben legyünk óvatosak. Mert bárkit eladnak, elcserélnek egy-egy múló, pillanatnyi figyelmet hozó Fb-posztért, nyilvános megjelenésért.

 

Ódoréknak kijár az esély, a parazitáinktól pedig jobb, ha óvakodunk.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.