Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Három helyett csak két magyar lesz a készülő új kormányban. Ahogy várható volt, van némi kötélhúzás néhány miniszteri poszt körül, főleg ami az oktatási tárcát illeti, ahol az SaS-nek vannak konkrét elképzelései. A lista némileg változott, mutatjuk a csütörtök délelőtti legesélyesebb neveket Zuzana Čaputová államfő szakértői kormányában.

 

Barczi Gyula végül nem vállalta a kulturális miniszteri posztot, helyette most már Silvia Hroncová a befutó, aki a Szlovák Nemzeti Színház vezetője volt.

 

Lívia Vašáková eredetileg Veronika Remišová helyére került volt, aki eddig beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes volt. Vašáková végül kénytelen beérni egy kormányfő-helyettesi poszttal, feladata pedig kizárólag az Újjáépítési Alap eurómilliárdjainak lehívása lesz.

 

 hirdetes_810x300  

Ez nem kis feladat. A Heger-kormány nem hívta le az alapból a Szlovákiának járó bő 5 milliárd eurót (az ellenzék szerint azért, hogy ne kelljen önrészt kifizetniük, így javítva a költségvetés helyzetén). Csakhogy az év végén lejár a lehívás lehetősége, az új kormány egyik prioritása tehát a lemaradás behozása lenne. Valószínűleg teljes egészében rájuk hárul a feladat, mivel a választások után még hetekig, akár hónapokig eltarthat, míg új kormány áll fel.

 

Beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs miniszteri posztot kaphat Peter Balík, aki eddig Remišová tárcájánál a beruházási és innovációs részleg vezetője volt.

 

Körkép.sk exkluzív: Balík Péter személyében újabb magyar minisztere lesz Ódor szakértői kormányának

 

A legutóbbi hírek szerint Pavol Lančarič lesz a közlekedési miniszter. Lančarič az Orange mobilszolgáltató egykori igazgatója, több szálon kötődik Ivan Miklošhoz, aki amellett, hogy a GLOBSEC atlantista agytrösztnél is pozíciót tölt be, Zuzana Čaputová államfő tanácsadója is.

 

Milan Chrenkot ugyan tegnap még környezetvédelmi miniszterként emlegették, ma már arról szólnak a hírek, hogy egyelőre nincs érdemi jelölt.

 

Komoly vita alakult ki az oktatási tárca kapcsán. Az SaS (amely elvileg hajlandó bizalmat szavazni a szakértői kormánynak) ugyanis elutasítja Miroslava Hapalová jelölését, aki jelenleg az Állami Pedagógusi Intézet vezetője és az államfő saját jelöltje. A hírek szerint maga az SaS egykori oktatási minisztere, Branislav Gröhling lépett fel a jelölés ellen. Görhling hónapok óta nem miniszter már, de a tárcánál maradt emberei tiltakoznak Hapalová jelölése ellen. Szóba került Peter Goliaš neve, aki egykor az INEKO ügynökséget vezette és szoros kapcsolatban áll Eugen Jurzycával, az SaS EP-képviselőjével.

 

A nevek némelyike tehát még változhat, de a legtöbb kulcsminiszteri poszt várományosa már adott. A csütörtök délelőtti állapotot lásd az alábbi infografikánkon. Összességében elmondható, hogy a kormány alapvetően liberális beállítottságú. A jelöltek vagy az előző atlantista kormány államtitkáraiból és tanácsadóiból, vagy az Európai Bizottsághoz és más uniós intézményekhez, illetve a szlovák elnöki palotához kötődő technokratákból kerültek ki, vagy pedig az egykori SDKÚ érájából származnak.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!