Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Rastislav Káčer már csak volt megbízott külügyminiszter pénteken elismerte, hogy egy héttel ezelőtti lemondásával meg akarta gyorsítani a szakértői kormány kinevezésének folyamatát.

 

„Alkotmányjogi szempontból meg vagyok győződve róla, hogy a kormány, amelytől megvonták a bizalmat, csak a minimum szükséges ideig kormányozhat”

 

magyarázkodott Káčer, azzal, hogy kilenc hónapnyi haladék egy megbuktatott kormánynak példa nélküli lett volna.

 

„Ha rajtam múlott volna, akkor már januárban szakértői kormány jött volna, ráadásul támogattam azt az alkotmánymódosítást, miszerint az a parlament, amely a kormány megbuktatását követően legkésőbb 90 nappal nem szavaz bizalmat egy új kormánynak, legyen feloszlatva”

 

 hirdetes_810x300  

mondta.

 

Káčer magyarázkodása elég gyenge lábakon áll. Korábban többször is kiállt a Heger-kabinet mellett, majd közösen alapították a Demokrati nevű pártot. Adódik a kérdés, ha ennyire nem tartotta hitelesnek Heger kormányát, miért adta hozzá a nevét? Káčer azután döntött úgy, hogy lemond a miniszteri székről, hogy a Vlčan-botrányt követően Eduard Heger rendkívüli beszédet tartott, amelyben a szakértői kormány kockázataira figyelmeztetett. Végül Káčer megadta a kegyelemdöfést azzal, hogy Vlčan agrárminiszter mellett ő is benyújtotta a lemondását, így Heger kabinetje fenntarthatatlanná vált. Káčert mindig is az elnöki palota közeli embereként tartották számon, így valójában nem volt meglepő, hogy az adott pillanatban Zuzana Čaputá államfő javára befolyásolja az eseményeket. Čaputová maga ismerte el, hogy az új kormányfővel, Ódor Lajossal már januárban egyeztetett egy szakértői kormány lehetőségéről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.