Nyitókép forrása: SITA/ Diana Černáková

 

Szlovákia rendkívül eladósodott ország, és ami még rosszabb, nincs semmilyen terv arra, hogyan akarja kezelni ezt a helyzetet – jelentette ki Michal Horváth, ma hivatalba lépő pénzügyminiszter azzal, hogy vezetése alatt a szaktárca kidolgoz egy ilyen tervet.

 

Megjegyezte, hogy Szlovákia mögött nehéz évek vannak (járvány, orosz-ukrán háború), ami miatt bizonyos szempontból érthető az államadósság növekedése. Ugyanakkor úgy véli, hogy Szlovákiának kiutat kell találnia ebből a helyzetből.

 

Horváth szerint a múlt évi közfinanszírozás meglepően jól szerepelt, de ha nem lett volna az infláció államkasszára gyakorolt pozitív hatása, sokkal rosszabb helyzetbe lennénk. A jövőben az infláció már a költségvetésre is terheket fog róni, amely hatással lesz az elmúlt időszakban elfogadott intézkedésekre is. 

 

 hirdetes_400x285  

„Ha az állam nem fogad el új intézkedéseket, az idei évet is beleértve évi 5-6 milliárd euróval nőhet az adósságunk. Ez egy akkora országnak, mint Szlovákia, egyszerűen elviselhetetlen. Meg kell változtatnunk az irányt, tervre van szükségünk, hogyan jussunk ki ebből a helyzetből”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy a következő kormány számára előkészítik a költségvetést, amely ismét a „felelősségteljes költségvetési politikához” vezeti vissza Szlovákiát. Ódor Lajos kormányfő szerint a költségvetést valószínűleg a következő kormány fogja elfogadni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!