Nyitókép: Rigó Konrád Fb-oldala

 

Frissítve: 19.40 A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) átkeresztelte magát Most-Híd 2023-ra. A párt élén a Szövetségből kilépő egykori Most-Híd emberei állnak. Erről az új elnök, Solymos László tájékoztatott a csütörtöki sajtótájékoztatón. A párt stratégiai választási együttműködésről is megállapodott a Mikuláš Dzurinda-féle Kékek (Modrí) párttal.

 

„Realisták vagyunk. Nem azért hozzuk létre a Hidat, hogy az amúgy is széttöredezett politikai színteret tovább tagoljuk. (…) Az értékeinkhez közel álló demokratikus erők összefogásában szeretnénk részt venni”

 

– mondta Solymos.

 hirdetes_810x300  

 

A Most-Híd 2023 és a Kékek közösen szeretnének megszólítani más pártokat, például a Magyar Fórumot és a Demokratákat.

 

„Néhány napunk van arra, hogy olyan megállapodást kössünk, amely hiteles politikai ajánlat lesz minden párt és szavazója számára, és amely biztosíthatja, hogy Szlovákia ne térjen le az évekkel ezelőtt megválasztott útról”

 

– mondta Sólymos.

 

A párt a nap 24 órájában kész tárgyalni a választási együttműködésről. A jobbközép pártok demokratikus blokkjának létrehozását akarja. „Nem engedhetjük meg, hogy elvesszenek a szavazatok” – mutatott rá Solymos.

 

A Most-Híd 2023 betartja a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, a kisebbségi jogok, a NATO- és az európai uniós tagság alapelveit. Elutasítja a populizmust és a szélsőségeket. Sólymos hangsúlyozta: a Most-Híd mindig tiszteletben tartotta a megállapodásokat, és kitart azok mellett.

 

***

 

Sajtóértesülések szerint Híd 2023 névre keresztelik magukat a Szövetség-Alianciából kiugrott hidasok. Az új pártot a Fehér Csaba-féle, Bugárék szatelitpártjaként tartogatott MKDSZ átnevezésével hozzák létre.

 

A jogi kérdések egész sorát felvető mai alakuló kongresszuson az új politikai alakzat elnökévé a meghívottak Bugár Béla egyik szárnysegédjét, Solymos Lászlót választották.

 

 

Úgy tudjuk, a 2023 csak formálisan szerepel utótagként a megnevezésben, a párt saját kommunikációjában csak a Most-Híd nevet fogja használni. Ugyanilyen nevű platform tevékenykedik a Szövetségben is.

 

Az új párt első nyilatkozatában rögtön leszögezi, hogy ők az igazi Híd. Alelnökei a nemzetáruló Rigó Konrád, a szélsőségesen liberális Agócs Attila, a félmagyar Ozsvald Alžbeta, Pozsony megye alelnöke, illetve a ruszin nemzetiségű Peter Krajniak.

 

A Körkép.sk úgy tudja, Bugár, Érsek, Bastrnák, Csicsai, tehát a régi garnitúra tagjai politikai marketing okokból nem jelentek meg az alakuló ülésen.

 

Solymosék kilépésével a Világi Oszkár oligarcha befolyása alatt álló Orosz Örs szerint az Összefogás platform hibernálja magát, és állítása szerint nem indulnak a választásokon.

 

 

Orosz jellemrajzáról emiatt Viola Miklós, az MKP platform regionális politikusa, a fiatal értékmentő megyei képviselőtársa orvosi diagnózist állított ki:

 

Viola Miklós Orosz Örsnek: Hibernálnál? Akkor itt a jellem vége

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.