Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Demokrati ma tárgyalt a többi hasonszőrű atlantista-liberális mikropárttal a lehetséges választások előtti együttműködésről, de nem született megállapodás. Eduard Heger pártelnököt lényegében mindenki kikosarazta.

 

A Demokrati ma a Dzurinda-féle Modríval, a szélsőliberális Most-Híddal és a Simon Zsolt féle atlantista Magyar Fórummal tárgyalt az együttműködésről. A párt a Facebookon azt közölte, hogy az általuk kínált „fair ajánlat ellenére” nem született megállapodás.

 

„A tárgyalóasztalnál a választási lista és a kampánykiadások arányos elosztását kínáltuk az elmúlt néhány hónap felmérési eredményeiből kiindulva. Annak ellenére, hogy a felsorolt pártok közül mi vagyunk a legerősebbek támogatottság terén, hajlandók voltunk tárgyalni a listavezetői helyről is. (…) Nagyon sajnáljuk, hogy a pártok úgy döntöttek, hogy elutasítják ajánlatunkat”

 

fogalmazott a párt.

 hirdetes_810x300  

 

A felsorolt pártok alapvetően azonos véleményen vannak a legfontosabb kérdésekben, különösen Szlovákia külpolitikai és Ukrajna-politikai irányát illetően. A mai események és kijelentések arra utalnak, hogy

  • a Demokrati és Eduard Heger kétségbe van esve, különben sosem kínálták volna fel a listavezetői helyet. A dolog érdekessége, hogy Heger a választási győzelmet tűzte ki célul pártja megalakulása után. Ma 3 százalékon áll, és valószínűleg a trend negatív lesz.
  • Valószínű, hogy a többi atlantista-liberális mikropárt nem akar közösködni a kormányzati pozícióból kétszer is csúfosan és megalázottan távozni kényszerülő Hegerrel. Mindegyik párt az eddigi kormányzás hibáira fogja alapozni a választási kommunikációt, egy Hegerrel kötött szövetség ezt lehetetlenné tenné.
  • Mivel Hegerék pártpreferenciái várhatóan tovább süllyednek, a többi párt abban érdekelt, hogy az egykori Demokrati-szimpatizánsok hozzájuk pártoljanak át. A cél az 5 százalékos küszöb megugrása, így a kis pártok lényegében egymást próbálják felfalni.
  • A dolog pikantériája, hogy Heger azzal a Dzurindával kezdett tárgyalni a listavezetői helyről is, aki épp Heger miatt volt kénytelen saját pártot alapítani. Mikuláš Dzurinda ugyanis eredetileg az egykori SPOLU keretein belül akart pártot vezetni. Át is nevezték a pártot Modrá Koalíciára. A SPOLU azonban végül Hegert akarta pártelnöknek (nyilván a kormányzati pozícióból fakadó nagyobb reflektorfény miatt), így a Modrá Koalíciát átnevezték Demokratinak. Időközben a Demokrati padlót fogott a kormányválságok sora miatt, és most mentőövet kért többek között Dzurindától is. Mi ez, ha nem a karma…

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!