Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

A Polis legfrissebb felmérése szerint (is) a SMER-SSD győzne, ha a hó elején tartották volna a választásokat. A magyar Szövetség csak 3 százalékot kapott, a Magyar Fórum ugyanakkor mindössze 0,6 százalékon áll a Polis szerint. Feljött közvetlenül a parlamenti küszöb alá a már sokszor eltemetett SNS, méghozzá úgy, hogy a felmérés készítésének időpontjában hivatalosan még nem is jelentette be, hogy sikerült választások előtti együttműködésre bírnia a Národna Koalícia mikropártot. A Szövetség 3 százalékot kapott, a Magyar Fórum mindössze 0,6-ot.

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott egyértelmű, hogy a SMER-HLAS páros nélkül csak matematikai esélyei vannak egy stabil koalíciónak, vagy inkább még az sem.

 

A két pártnak együtt 72 mandátuma lenne a Polis szerint, így elég, ha a Sme rodinát vagy a Republikát, esetleg (ez a legkevésbé valószínű) a KDH-t rábírják a szövetségkötésre. Mindhárom esetben 80 felett lenne a mandátumok száma, ami egy stabil koalíciónak nevezhető.

 

  hirdetes_300x300   

A sajtóban leginkább hangsúlyozott SMER nélküli kormány esélye a felmérés szerint pusztán matematikai. Az SaS és a HLAS is olyannyira meggyengült, hogy legalább öt pártra lenne szükségük egy balliberális kormány létrehozásához, úgy, hogy vagy az OĽANO-val vagy a SME RODINA-val szövetkeznek – az előbbi szinten mindenkinek, az utóbbi az SaS-nek és a PS-nek valószínűleg vállalhatatlan lenne.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!