Nyitókép forrása: SITA/ Diana Černáková

 

Ódor Lajos kormányfő pozitívan vélekedett az abortusztabletta szlovákiai engedélyezéséről. Annak ellenére, hogy korábban azt hangoztatta, hogy kormánya elkerüli az kultúretikai kérdéseket. A kémiai abortuszt lehetővé tevő készítmények használatát leginkább a KDH és az KÚ ellenzi.

 

Egyre egyértelműbb, hogy a progresszív Zuzana Čaputová államfő által megbízott és összeválogatott Ódor-kormány hivatalosan ugyan szakértői, de egyáltalán nem politikán és ideológián felül álló kabinet. Ódor Lajos a balliberális SME napilapban adott interjújában elismerte, hogy Michal Palkovič egészségügyi miniszterrel többször is tárgyalt a témában, és ő maga üdvözölné, ha Szlovákiában is elérhetővé válna az úgynevezett kémiai abortusz lehetősége. 

 

Az abortusztabletta a nemkívánatos terhesség megszakítására szolgál, lényegében a spontán vetélés folyamatát idézi elő mesterségesen. A világ 37 országában használják elfogadott eljárásként, Magyarországon az esetleges kockázatok miatt csak orvosi engedéllyel és ellenőrzött kórházi körülmények között lehet használni. A tabletta blokkolja a terhesség fenntartásához szükséges hormont, ezzel megszakítja a terhességet. Két nappal az alkalmazás után egy másik tabletta megnyitja a méhszájat, hogy erős vérzés kíséretében annak tartalma távozzon. A folyamat igencsak fájdalmas lehet.

 

 hirdetes_810x300  

A témát egyébként nem Ódor, hanem a SME riportere, Zuzana Kovačič Hanzelová nyitotta meg:

 

„Mint szakértői kormány nem akarnak kultúretikai kérdéseket megnyitni, de ez teljesen nem tartható be. Például az egészségügyi minisztériumban csak egyetlen aláírás hiányzik ahhoz, hogy a nőknek ne kelljen altatással járó művi terhességmegszakításra járniuk, és hozzáférjenek az abortusztablettákhoz. (…) Palkovič miniszternek alá kellene ezt írnia annak fényében, hogy ez inkább tudományos, mint kultúretikai kérdés?”

 

Erre válaszul Ódor kijelentette, hogy Szlovákia hivatalos álláspontja ebben a kérdésben neki nem tetszik:

 

„Pontosan így van. Ez azt jelenti, hogy ebben a témában több beszélgetésünk is volt a miniszterrel, és ő említette nekem, hogy talán még Uganda nem engedélyezte. (…) Ezért pontosan azt mondtam, hogy ha ez egészségügyi szempont, akkor kell tenni egy kötelező kört a problémában jártas személyeknél, de a politikusoknál is. És ha ezt gyógyászati szempontból meg lehet védeni, akkor nyugadtan megteheti (aláírharhatja az engedélyezést – a szerk.)”

 

fogalmazott. Majd teljesen paradox módon később arról beszélt, hogy kormánya nem akar kultúrharcot nyitni, mert a társadalom több fronton is megosztott.

 

„Szerintem egy szakértői kormánynak nincs olyan mértékű mandátuma, hogy értékrendi kérdésekben állást foglaljon, hiszen érdemben nem tud semmit tenni ezen a téren”

 

mondta.

 

Körkép.sk, Štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!